12691  8. 6. 2010 15:29:35

Fóbie

Dobrý den, chtěla sem se zeptat co mám dělat když mám klaustrofobii. Jelikož sem na hotelové škole tak bych později chtěla dělat v hotelu. Ale problém je že já nedokážu překonat strach z výtahu.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Klaustrofobie, neboli strach z pobytu v uzavřených prostorách, není (tak jako jiné fobie) nijak vzácná. A je také velmi dobře léčitelná, zejména metodou využívající nácviku: kognitivně-behaviorální psychoterapií, tedy KBT. I když byste třeba neplánovala práci v oboru hotelnictví, rozhodně se Vám vyplatí se klaustrofobie zbavit, už pro to pohodlí: kdykoli se můžete svézt výtahem, vydržet přecpaný autobus v zácpě, navštívit o prázdninách jeskyni... Obraťte se na některé psychoterapeutické centrum v okolí. Kontakt bude dostupný pokud ne na netu, tak Vám ho určitě dají na kterékoli telefonní lince důvěry.

Komentáře uživatelů ...

8. 6. 2010 15:31:16
S tím musíte k psychologovi nebo praktickému lékaři, který přepošle na psychiatrii. Obávám, že to moc léčitelné nebude, že se s tím budete muset smířit. Ale třeba by to šlo zmírnit, nevím, musí říci odborníci. Bez odborné pomoci s tím neuděláte vůbec nic.
24. 8. 2010 13:55:00
Dobrý den, mám ten stejný problém. Můj otec je horník a vzal nás do hornického muzea, kde se sjíždí snad jen 10m dolů pod zem, sotva jsem tam sjela chytl mě záchvat, nemohla jsem se pohnout, na jednu stranu jsem dýchala jak pes na druhou sem nemohla popadnout dech, musela jsem od tama ihned nahoru, výtah na ten jsem si už nějak zvykla, ale třeba plný autobus nebo šalina je pro mě peklo. Jak naučit tělo, aby si na to zvyklo tak jak na výtah. S manželem chcem letět příští rok se synem k moři, ale já mám strach, že tak dlouho v uzavřeném i když velkém prostoru nedám. Pocit, že nemůžu vystoupit kdy já chci mě děsí. Okolí mi říká, že je to stejné jako ve vlaku nebo v buse, ale tam mám jistotu, že do půl hodiny bude zastávka, v letadle ne. díky
PhDr.Burdova [Psycholog]
25. 8. 2010 13:47:33
Mohla byste prosím svůj dotaz zadat samostatně? Děkuji

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy