16710  27. 8. 2010 15:03:01

Polykání jídla

Mám 1 a půl roční dcerku. Celkem brzo se jí začaly klubat zoubky. Dole má prořezané i stoličky. Mám s ní takový problém, že jí dělá problém jíst jídlo jako je chléb, rohlíky, sušenky atd. Pokud to není něco tekutého jako mléko nebo kaše. Už se mi hodně krát stalo, že se začala dusit rohlíkem i chlebem, který ji dávám namazaný másle, sýrem a podávám jí ho nakrájený na malinké kostičky.
Připadá mi jako by to jídlo vůbec nekousala, jen tak chvíli má sousto v pusině a pak ho polyká. Ty kousky co jí dávám jsou opravdu malé. Když vidím děti svých kamarádek jak v tomhle věku už samy jedí pečivo, sušenky, dětské bonbony nevím, jestli moje malá nemá nějaký třeba zdravotní problém. Já si vůbec nemůžu dovolit dát ji ani křehkou sušenku, aby ji jedla sama. Samozřejmě, že už mám i strach, protože se mi opravdu již x krát dusila a jednou to bylo opravdu dost vážné. Zatím ještě kojím, ale kdybych už nekojila, tak by malá asi nebyla moc zasycená.

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Najčastejšie k duseniu dochádza ak deti jedia tieto potraviny: guľaté drobné ovocie (hrozno, tvrdé cukríky), pevné potraviny (chlieb s kôrkou, arašidy, lieskovce), naťahovacie potraviny (karamelky, penové cukríky), všetky potraviny, ktoré sa dajú jesť po hrstiach (burizóny, pukance, lupienky). Takže keď dieťa bude jesť tieto potraviny tak dávajte väčší pozor. Preventívne opatrenia: Mali by ste pozorne sledovať dieťa pri jedle, krájať pevné potraviny na pásiky či „vojačikov“, pri ktorých je menšia pravdepodobnosť uviaznutia v dýchacích cestách dieťaťa, ukázať malému hladošovi ako sa jedlo správne prežúva, naučiť sa dýchanie „z pľúc do pľúc“ a Heimlichov manéver pre deti v prípade nutnosti. Počas jedla by dieťa malo vždy sedieť, jednotlivé sústa dôkladne prežúvať, s plnými ústami by nemali hovoriť ani sa smiať, brať si do úst len také sústo, ktoré dokážu pohodlne prežuť. Pokiaľ máte pochybnosti, tak sa radšej poraďte s lekárom.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí