17695  23. 9. 2010 16:38:17 - dejvi181

Ako pomôcť pri úmrtí?

Mojím priatelom vcera zomrelo 15 dnove dietatko, su strasne zlomení a ja neviem ako sa s nimi rozpravať. Potreboval by som radu nemaju pri sebe rodinu keďže pracujeme v zahranici za kazdu radu dakujem

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Ztráta dítěte je hodně bolestivá zkušenost, která si žádá i měsíce, než ji rodiče postupně zvládnou. Je dobře, že mají v zahraničí alespoň Vás. Jestli je vás tam více, širší okruh přátel, dejte páru najevo, že nyní s nimi dále počítáte. Samozřejmě, potřebují chvíle na to, zůstat se ztrátou o samotě. Ale Vy jim při nejbližších příležitostech nepřestávejte nabízet společně trávený čas. Je pochopitelné, že to pro Vás samotného může být nyní těžké: zda s nimi o ztrátě hovořit, nebo se tématu vyhýbat.. Nemusíte je do hovoru určitě přinášet, nechejte to na jejich potřebě o tom hovořit. Uvidíte, že komunikace půjde dobře. Důležitá je nyní Vaše přítomnost a společná rozptýlení.

Komentáře uživatelů ...

24. 9. 2010 8:29:18
ahoj, nevím,jestli Ti má odpověď pomůže.Je fajn,když se najde někdo,kdo alespoň na chvíli rozptýlí myšlenky od bolesti.Měj s nimi velkou trpělivost a respektuj jejich přání a nálady,pokud Tebe neomezují a nesvazují.Lidi,kteří tohle neprožijí si myslí,že za pár měsíců je o něco líp,ale není.Jsou chvíle,kdy je to úplné peklo a slova útěchy nepomáhají.Oni dobře ví,kdo jsou přátelé,ale chce to čas moc času a těžko říct,jestli se s tím matka vůbec někdy úplně vyrovná.Vím to...držím palce a Tví přátelé mají štěstí,že mají Tebe.
25. 9. 2010 7:58:42
nemontuj sa do toho.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy