17715  24. 9. 2010 13:05:32

Neposlušné dieťa!

Dobrý deň, mám 2ročnú dcérku, ktorá keď jej nespravíme po vôli hodi sa o zem a "reve ako keby sme ju drali z koze". napr aj pre takú vec ked si nechce obut ponožky sa rozkrici az ma modre pery. robi to viackrat na den, snažím sa byt pokojna, nekricime na nu ani ju nebijeme ale neviem ako sa mam zachovat, neviem ci je spravne ak ju necham vyplakat sa no potom sa dost unavi, alebo ju radšej upokojovat, co je dost tazke. máme teraz 7 tyzdnove babätko, ale spravala sa tak uz pocas mojho tehotenstva, tak neviem ci to bude ziarlivostou. inak je to uplne zdrave a zlate dieťa az na tie výstupy. Poradte mi prosím ako sa vtedy zachovat, ďakujem

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Vaše dcerka je skutečně v pořádku a zdravá, a projevuje se v rámci svého věku. Stejně tak Vy, jak je vidět, vše výborně zvládáte, s velkou dávkou intuice a mateřského citu. Věk dvou let je náročný. Dítě poznává svět realističtěji, zároveň ještě nemá na to, jej akceptovat, že vše se bohužel opravdu netočí pouze kolem něj. Je důležité nenechat dceru svými výstupy Vás manipulovat. V momentě scény ji nechte se uklidnit pokud možno o samotě, bez diváků. Konfliktům lze někdy dobře předcházet tak, že dítěti dáte možnost se na změnu situace připravit a případně si i o něčem rozhodnout, vybrat si mezi 2 alternativami. Například který svetřík si chce dneska obléci. Tato fáze vývoje je pro všechny vyčerpávající, ale patří ke zdrvaému vývoji. Důležité je vydržet.

Komentáře uživatelů ...

24. 9. 2010 13:24:56
Všetko čo robí je stav, ktorý nastane keď dieťa si chce vydobyť svoji jedinečné postavenie pri narodení druhého súrodenca. Nemáte sama takéto dieťa. Chce to veľa trpezlivosti. Dcérka by nemala pociťovať, že bábätko je uprednostňované. Snažiť sa nerobiť žiadne rozdiely. Chce to veľmi rozvážny a kľudný prístup pretože nie vždy je to celkom možné. Jej hádzanie absolutne IGNORUJTE, mala by si uvedomiť, že tým si nič nevydobyje. Veľa ju chváľte ak spraví akúkoľvek maličkosť dobre, zapájajte ju k pomoci okolo maličkého. Zvolte "povzbudivý" prístup. Veľa trpezlivosti prajem.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy