18202  10. 10. 2010 10:17:12 - Nikisek90

Žárlivost v patnerském vztahu

Dobrý den, je mi 19 a příteli je 22. Jsme spolu už skoro tři roky a myslím, že trpím chorobnou žárlivostí. Procházím mu e-maily a mobil. Sama sobě si to vyčítám. Říkám si že by mě nepodvedl ale ten pocit že by mohl mě užírá. Navíc jsem mu tam i našla jak si psal s nějakou holkou o tom jak má krásné oči a jak se mu do nich krásně dívalo atd. Už mi vadí i když se baví s jinou holkou nebo s ní třeba tancuje. V minulosti mi hodněkrát lhal o tom s kým byl a že se s bejvalou neviděl a takové věci. Jenže já se pak dozvěděla pravdu a pořád mu to vyčítám a pak se vždycky pohádáme. Už mu nějak nedokážu věřit a všechno se snažím ověřovat. Nevím co s tím mám dělat.Děkuji za odpověď

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
To, že Vám v minulosti zalhal, může být příčina Vaší nynější podlomené důvěry. Nedůvěra je totiž velký problém a zůstala by-li neřešená, mohla by Váš vztah postupně nevratně narušit. Takže. Otevřete s partnerem jeho zalhaní v minulosti. Proč to tehdy takhle řešil, čeho se chtěl vyvarovat? Proč tedy zrovna touto cestou? "Zatloukání" svůj význam má, ale v daleko vážnějších situacích nevěry. Pokud o nic nejde, jednání na rovinu se rozhodně vyplatí. Není riziko, že by se jednou provalila lež samotná a Vy víte, že svému přítelovi prostě můžete jeho slova věřit. Dohodněte se: Vy jste holka, která mu stojí za to, aby se choval vždy narovinu a fér. Poté, co si to takto ujasníte, definitivně za minulými pochybnostmi zabouchněte dveře. V životě už mu nejděte na email a do mobilu. Obrátilo se to jedině proti Vám: zničilo by to Váš vztah. Vztah musí růst na úplné důvěře, jinak v podstatě strádá. To nedopusťte.

Komentáře uživatelů ...

bebe
19. 10. 2010 10:03:56
Ahoj Nikýsku,několik mých vztahů zkončilo,kvůli mojí neůvěře vůči partnerům,bohužel mi lhali atd. Stal se ze mě nedůvěřivec,a bojuju s tím už několik let.Myslím že mě vyléčí jen věrný a hodně všímavý partner...kterých ale po světě stále dost běhá!!! Musí :-) držím palce,kéž by vám pomohla alespoň myšlenka,že v tom nejste sama!!
1. 12. 2010 14:51:56
Ahojte vsichni:) Ja mam 21 a moje partnerka ma 20..mel jsem podobny problem jak tady nikisek..trosku vetsi..hodil jsem to za hlavu..ale porad se nemuzu zbavit zarleni:( S partnerkou nam to de bez problemu..Miluju ji a ona me. Vim ze ji muzu verit.. Presto me porad neco ,,zere,, a nema proc pritoM!:-/ Snad najdu zpusob, jak se pres vsechno ,,prenest,,..
1. 5. 2011 17:18:46
Ja tiez trpim ziarlivostou,aj ked viem,ze moj partner ma miluje.Mame skvely vztah,vo vsetkom to klape,spolocne nazory.Mojmu priatelovi doverujem,ma urcite zasady.Sme spolu proste stastni.Je vsak v okoli dievca,ktore sa okolo neho stale kruti a to aj napriek tomu,ze on ju ignoruje.Mam vsak strach,pretoze kedysi mal na nu slabost.Tvrdi,ze skareda nie je,ale je to len hlupa hus a vo vztahu s nou by jej nedokazal verit,co je aj pravda!Ja si uvedomujem svoje kvality,napriek tomu ma obcas premkne pocit ze co ak si v kutiku duse priatel vravi ze "ta druha" je krajsia ako ja...Je to len moj pocit,ale viem,ze keby to tak bolo,asi by so mnou nebol.Ja to dievca priam nenavidim,co je asi prehnane aj podla jeho nazoru.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy