19904  24. 11. 2010 14:01:32

Žárlivá sousedka

Dobrý den,
mám takový zvláštní problém. V mém okolí bydlí žena, který šílené žárlí na svého muže. Zda má nebo nemá důvod nevím. Ale jeho milenky vidí ve všech ženách které jsou kolem ní. A tady je kámen mého úrazu.
Teď si vzala na mušku mě. Nejdříve to před rokem začalo anonymními dopisy mému manželovi a později i mě. Pak byl chvíli klid a teď v létě za mnou přišla kamarádka že od ní slyšela, že za jejím mužem pravidelně docházím a tak. To už jsem nevydržela a s manželem jsme si to šli s ní vyříkat.
Bohužel žádný úspěch jsme nezaznamenali, jen jsem konstatovala, že paní je zřejmě psychicky narušená. Sama přiznala že bere nějaké léky. Ale pak na dva měsíce nastal klid. A včera jsem ji přistihla jak na našem pozemku se schovává za mým autem. Na dotaz coto má znamenat, samozřejmě neodpověděla a bez mrknutí oka odešla.
Začínám být z toho opravdu zoufalá.
Dá se proto tomuto nějak bránit??? A dá se takto žádat např. o nařízení nějaké léčby nebo něco? Pokud to bude pokračovat tak věřím tomu, že za chvíli balíme kufry a stěhujem se někam jinam :-( Děkuji všm za rady. KK

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Vaša susedka je pravdepodobne paranoidná, možno je tam aj nejaké psychotické ochorenie, avšak ani jedno nie je dôvodom na súdnu liečbu pokiaľ neohrozuje svoj alebo Váš život. Je to žiaľ veľmi komplikované, lebo pokiaľ nie je zbavená svojprávnosti, tak je to beh na dlhé trate. Máte možno ešte možnosť porozprávať sa s jej manželom, samozrejme by som to robila v sprievode Vášho manžela. Z príspevku som pochopila, že bývate asi v rodinnom dome, tak ak by vstúpila na Váš pozemok, tak máte možnosť zavolať políciu a dať trestné oznámenie za neoprávnený vstup na Váš pozemok a riešiť to súdnou cestou, že sa nesmie k Vám priblížiť. Vy ako pozorovateľ situácie /a žiaľ aj vtiahnutá do situácie/ máte naozaj zviazané ruky, ale skúsila by som zistiť cez jej manžela v čom je problém a v prípade že bude spolupracovať požiadať ho, aby skúsil cez jej psychiatra pani hospitalizovať. Ignorácia v tomto prípade nepomôže. Pokiaľ je pani paranoidná, tak si svoje indície zozbiera všade a na základe akéhokoľvek Vášho jednania a Vám to žiaľ bude znepríjemňovať život až kým si nenájde ďalšiu "obeť". Nebaľte však hneď kufre, je možné, že po rozhovore s jej manželom by sa to mohlo zlepšiť.

Komentáře uživatelů ...

24. 11. 2010 14:15:46
ja by som sa obratila na policiu...aj ked neviem ci to budu riesit
24. 11. 2010 14:35:36
Já bych ji prostě ignorovala,vůbec bych se s ní nebavila.
15. 12. 2010 17:35:57
Zuzano díky moc za odpověď. Její manžel bohužel spolupracovat nebude. Měli už jsme konzultaci mezi osmi očima a nikam to nevedlo. On prostě konstatoval, že ho nezajímá co jeho manželka dělá nebo co říká :-( Je to opravdu taková bezvýchodná situace ....
9. 10. 2011 15:47:54
Ahoj, i já mám žárlivou sousedku, ale ještě horší. Žiju 24 let bez manžela, zemřel. Od té doby mi dělali ona i její manžel vše nejhorší, ale iniciátorem byla ona. Když i ona před pěti lety ovdověla, bláhově jsem se domnívala, že sama teď pozná, jak to má samotná ženská těžké, že přestane, ale opak je pravdou. Asi ji manžel přec jen trochu krotil, teď je daleko horší, napadá mě slovně sprostě za věci, které bych nikdy neudělala, otevře si vrátka u mého domku, vstoupí na můj pozemek a zvoní a pak mě napadne, řve na mě ať už chcípnu, ať táhnu do p....., je plná nenávisti, stačí když vyleze na zahrádku, tak mi tam hned ,jako dnes hodí kámen, jindy plevel, slimáky, plastové láhve. Chce mě vyprovokovat abych na ní vystartovala a ona pak mohla říkat, jak od té doby, co je sama, jí já a sousedé z druhé strany napadají. Když tady má svého pražského vnuka, tak zásadně dva měsíce kopají před mým domem a tak třicetktát denně skončí balon na mé zahrádce, rozlámou mi květiny, rozbijou květináče s kytkami atd., když jsem ji požádala ať si i její vnuk hraje třeba před jejím domem, či dál a o totéž jsem požádala i ostatní sousedské děti, situace se ještě zhoršila tak, že i děti tady trvale bydlící přestaly mne zdravit a dělají naschvály a jejich rodiče, které se mé sousedky bojí, raději nic neřeší. Je toho víc, ale proč to píšu, celá léta jsem nedělala nic, abych jí její útoky vracela, jednala jsem s ní slušně. Nic platné, nyní jsem v důchodu a za těchto podmínek mě tady život netěší, odcházím, stěhuji se pryč z místa bydliště, z domu, který jsem sama splácela a leta na něm dřela. Tak já to i u Vás vidím tak, že po dobrém nic nezmůžete a odstěhujte se co nejdříve a doufejte, že v novém bydlišti nenarazíte na nějakou lidskou hyenu. Silný výraz, já vím, ale jinak to slušně nejde. Přeju Vám i sobě klid, jaký si jistě zasloužíme. A.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy