20372  6. 12. 2010 11:18:08

Ako sa otvoriť životu?

Dobrý deň,
myslím, že môj problém je následkom z detstva a rada by som sa Vás spýtala,či sa s tým dá ´niečo´, vlastne ani nemyslím niečo,ale či sa dá problém úplne odstrániť. Mám 29rokov a nedávno sa mi narodilo druhé dieťa. Som navonok šťastná osoba a vlastne väčšinou a vnútri, ale aj keď som (podľa okolia a mám stavy keď si to myslím aj ja) veľmi pekná mladá žena (posielali ma aj na miss),vôbec si neverím.Takmer každá kamarátka (aj keď veľa hlbokých kamarátstiev nemám) by túžila byť ako ja,mať sa ako ja, povedia mi to, ale ja si aj tak neverím. Skúsim presnejšie:keď niekde idem, hoci sa iba obliekam,vždy si pomyslím, keď si dám tieto vysoké čižmy, čo si pomyslia ľudia,že komu sa chcem ukazovať pri 2deťoch,keď si dám tenisky zase, čo si pomyslia: že odkedy sa jej narodili deti,ani sa o seba nestará.
Neviem či trošku rozumiete čo tým myslím. Myslím si,že je to nejaký komplex a ja by som sa ho neskutočne rada zbavila. Príde mi,že život je veľmi krátky na zaoberanie sa takými hlúposťami,čo si kto myslí a tak, teoreticky to ovládam veľmi dobre, ale v praxi žiaľ nie. Mám k tomu aj skvelého manžela,úžasné zdravé detičky a tak málo sebavedomia. Poradíte mi prosím? Prípadne na koho sa obrátiť? So psychológmi veľmi dobrú skúsenosť nemám. Ďakujem

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Jste už nějakou dobu na mateřské, narodilo se Vám teď ještě druhé dítě. Vaše problémy jsou úplně normální a běžné, pokud už jste několik let doma. "Vypipláváte" už druhé miminko, musela jste přerušit svoji práci, vídáte se spíše s dalšími maminkami než s ostatním "širokým světem"... Téměř každou maminku po čase podobná snížená sebedůvěra v nějaké míře trápí. Pro Vás tedy teď bude důležité oživit co nejvíce ze svého původního života. Za prvé promyslete, jaké máte možnosti postupně dávat děti někomu pohlídat. Obnovte kontakty s dřívějšími známými, zkuste se začít věnovat původním aktivitám. Nepůjde to zprvu úplně snadno, ale vytrvejte. Začněte si systematicky plánovat s kalendářem a tužkou v ruce, co který týden podniknete a opravdu plány uskutečněte. Vydržte a uvidíte, že výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Komentáře uživatelů ...

6. 12. 2010 18:04:15
Dakujem za odpoveď, ale ja som to mala aj pred prvým bábätkom. Teraz to však riešim aj z toho hľadiska, aby sa na mňa deti mohli 100%spoľahnúť a ja sa ´nehanbila´s niekým vôbec rozprávať
7. 12. 2010 16:37:15
Sebavedomie nepride hned a zrazu, formuje sa postupne tym ako zijete, s kym sa stretavate, ako myslite. Sebavedomie je o mysleni, nie o tom ci je niekto pekny alebo skaredy. Vy potrebujete dosiahnut vnutornu harmoniu, zmenit myslenie. Hovorite, ze ste krasna. To je super! Uz tento fakt by mal iba prispiet k vasej vnutornej pohode a spokojnosti. Najdite si zmysel zivota, zorganizujte si den, ozvlastnite si zivot, venujte sa sportu... a nezaoberajte sa nespravnymi myslienkami. Vsetko je o mysleni.
PhDr.Burdova [Psycholog]
9. 12. 2010 11:10:26
Aha, ano. Myslím, že takový problém můžete postupně dobře zvládnout, i sama. Také Vaše zkušenosti, dospělý věk, mateřství, to všechno hraje pro Vás, Váš nadhled a Vaši nezávislost na mínění okolí. Jediná malá nevýhoda je, že zrovna na mateřské dovolené není tak moc příležitostí k tomu se "oťukávat" mezi lidmi. Buďte tedy vytrvalá a hlavně trpělivá: každá změna potřebuje svůj čas. A možná také začněte u úvah: Jak důležitá můžete být pro lidi, kteří Vás na ulici spatří? Zkuste být co nejobjektivnější. Pokud žijete na malé vesnici, vše se trochu komplikuje.. Ale potom: Co konkrétně by se stalo, kdyby o Vás někdo pověděl, že se parádíte? Nebo že na sebe nedbáte? A v čem konkrétně by Vám to mohlo ublížit? Zkuste sama se sebou rozebrat takovýto dialog a přitom být opravdu realistická. Často si totiž malujeme čerty na zeď mnohem větší, než doopravdy jsou. Současně bych Vám doporučila plánování aktivit venku, s dítětem i bez, jak jsem Vám radila prve. Ať všechno brzy zvládnete!

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy