21726  22. 1. 2011 12:58:57 - Robert

Nerovnost (bulka) na varleti

Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor ohledně mého problému:
Před pár dny jsem šel navštívit urologa, jelikož se mi nad levým varletem vytvořila varikokéla (tušil jsem, že se bude jednat o toto onemocnění, neboť stejné příznaky měl před lety můj bratr). Zároveň jsem se urologa chtěl zeptat na další věc - na boku ve spodní části pravého varlete jsem si nahmatal menší nerovnost, jakoby několikamilimetrovou bulku či hrbolek, - viz obr. v příloze.
Urolog, než mě poslal na ultrazvuk, mi obě varlata ohmatal a sdělil, že o nádor se nejedná a že zduření nad levým varletem bude nejspíš varikokéla (což následně ultrazvuk potvrdil).
A tedy mé dotazy:
1. Myslíte, že je možné, že by bulka na pravém varleti mohla značit nádor? Žádné jiné příznaky (bolest, zvětšení/zmenšení/zatvrdnutí varlete nemám, stejně tak zvětšené prsní žlázy apod). Na internetu jsem našel, že malou nerovnost na varleti může způsobovat tzv. appendix testis, zdá se mi však, že dle internetových obr. je umístěn výše než má "bulka".
2. Myslíte, že je možné, že doktor po ohmatání varlete nemusel bulku cítit? I mne totiž někdy chvíli trvá, než si ji nahmatám (není tvrdá, spíš měkčí).
3. Tato bulka na varleti je stejně velká už po dobu zhruba měsíce a půl (cca 2-4 mm). Myslíte, že kdyby se jednalo skutečně o nádor, tak by vše probíhalo rychleji? (rychlejší zvětšování apod.) Jak dlouho v případě nádoru může trvat, než se tato nerovnost začne zvětšovat?
4. Myslíte, že může mít nějakou spojitost neléčená varikokéla s možným vznikem nádoru varlat? Urolog mi totiž sdělil, že varikokela se dá lehce odstranit chirurgicky a že se nejedná o závažné onemocnění. V dětství jsem totiž dvakrát podstoupil operaci vodní kýly a na operaci bych rád pouze v případě nutnosti.
Chtěl bych Vám poděkovat za odpovědi na všechny mé otázky. Vím, že nejpřesnější diagnózu mi stanoví pouze urolog, nicméně na druhou stranu mi sdělili, že se o nádor nejedná. Jak už jsem však psal výše, nejsem si jistý, že urolog "bulku" skutečně ucítíl/nahmatal.

Nerovnost (bulka) na varleti

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Ja sa vám k problému nádoru nemôžem vyjadriť, pokiaľ lekár/odborník, povedal, že sa o nádor nejedná, tak by ste mu mal veriť! Ťažko môžem hodnotiť, čo lekár pri vyšetrení cítil alebo necítil, na to ste sa ho mal opýtať sám, či tú hrčku cítil alebo nie. Pokaiľ ste ale absolvoval aj ultrazvukové vyšetrenie, ktoré potvrdilo len varikokélu, tak daná hrčka je len tukového charakteru a nie je nutné s ňou nič robiť. Pokiaľ by šlo o rakovinu, tak sa takto pekne a a ohraničene nádor nedá nahmatať. To je aspoň môj pohľad na vec, ale opakujem nie som urológ, doporučujem vám veriť vášmu lekárovi!

Komentáře uživatelů ...

25. 1. 2011 13:15:47
Pokusí se někdo o odpověď? :-(
26. 1. 2011 1:12:19
Ano, tvuj urolog. Toto nema nikto chut riesit odborne rady dostanes len u odbornika.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot