23773  31. 3. 2011 23:42:43 - elviri

Inkubační doba HPV

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, za jak dlouho se HPV projeví. Pokud jsem byla na prohlídce jeden den po prvním styku s novým partnerem, mohly už být na čípku vidět nějaké změny? Gynekoložka mi řekla, že u většiny žen se tělo viru tak po dvou letech zbaví samo. Je to pravda? Pokud ne, co to pro mě znamená do budoucna? Automaticky bych přece nakazila každého dalšího partnera, jestliže ve mně virus zůstane po celý život. Mohu dál spát se svým partnerem, nebo to pro mě představuje další riziko?
Exituje nějaká možnost přeléčení pro mě či pro něho?
Děkuji!

pokorna   pokorna [Praktický lékař]
Bez urážky, prosím, raději se vůbec nezabývejte nějakou infekcí HPV. Je to natolik rozšířený virus, že i kdyby jste byla dnes negativní, zítra již můžete být pozitivní. Virus může vymizet ale také ve Vás může dlouhodobě přetrvávat a nemusíte při tom nakazit svého partnera, protože vůči Vašemu typu nemusí být vnímavý. HPV je vlastně virus bradavice a také se tak chová. Někdo má bradavice na rukách a někdo na nohách, někomu vymizí během pár týdnů a jiný se s nimi trápí roky... Zaměřte se, prosím, na to, co můžete udělat: (1) Pokud je Vám méně než 25 let, tak má ještě smysl nechat se očkovat vakcínou Silgard/Gardasil nebo Cervarix, Vaše paní gynekoložka Vám řekne více, (2) pravidelně choďte na gynekologické prohlídky - půlroční interval by Vás měl spolehlivě ochránit (3) doplňte stravu o zeleninu obsahující I3C - květák, kedlubny, aj. , případně zkuste tabletky Indonal.

Komentáře uživatelů ...

elviri
1. 4. 2011 22:44:09
Ještě bych se ráda zeptala, co znamená, že mám na čípku citlivější místa a jestli se s tím něco dělá. Jak dlouho je zhruba člověk přenašečem viru? Může to být i několik let? Děkuji
elviri
1. 4. 2011 23:09:05
Dá se nějak zjistit, jestli já nebo partner máme virus stále v těle? Je roční či půlroční interval prohlídek dostatečný na to, aby se včas objevily změny na čípku?
Danap
3. 4. 2011 22:24:19
Výzkumem HPV se dlouhodobě zabývám. Prosím, především nepanikařte. Na čípku žádné změny v současné době nemáte, když Vás viděla gynekoložka. Můžete si nechat udělat stěr a nechat ho vyšetřit na přítomnost onkogenních typů HPV za 650 Kc frmou MediGEN. Vaše paní gynekoložka má pravdu, i kdyby jste se teď nakazila onkogenním typem HPV, tak se toho viru do dvou let zbavíte. Jenom asi u 1% českých žen virus přetrvává dlouhodobě a asi po deseti letech způsobuje vznik nádorového onemocnění na čípku. Aby jste se ochránila před nádory čípku, měla by jste chodit pravidelně nagynekologické prohlídky, nejlépe každý rok.

Ejakulace Pohlavní nemoci Masturbace Orgazmus Erekce Pohlavní styk HIV, AIDS HPV Mykózy, Kvasinky Genitální herpes Syfilis Chlamýdie