24634  6. 5. 2011 13:35:30 - radkacka

Dlouhodobá nespavost

Dobrý den,
je mi 24 let a asi zhruba půl roku mě trápí dlouhodobá nespavost některé noci spím je to tak 2noci do týdne zbytek jsem vzhůru nebo spím max 2hodiny pak se vzbudím a zpět neusnu. Zkoušela sem různé přírodní léky proti nespavosti např: Benosen,Dormian,Hypnox bohužel se mi i přes to nepodařilo usnout i čaje spánek a nervy ten to čaj mi pomáhal aspon na ty 2hodky usnout a poslední dobou ani tohle nepomáhá. Byla sem i u psychyatra napsal mi asentru půlku tabletky denně beru jí odpoledne. Jsem dlouhodobě nezaměstnaná asi 1rok a mám ted problémy s tchány, hypotékou, přítelem jsem hodně citlivý a přemýšlivý člověk a v noci přemýšlím a asi proto nemůžu spát a trpím depresí. Nevím jak to vyřešit přes den jsem furt unavená,nesoustředěná,špatně se mi řídí auto a mám strach s noci jak to zas bude. Děkuji za popřípadnou radu jak to změnit :)

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Zaprvé by bylo potřeba řešit Vaši situaci. Pokud máte do toho chuť, neváhejte se obrátit na psychoterapeuta nebo psychologa, který Vám v tak náročném životní období může být dobrou oporou a může Vám pomoci věci postupně řešit.
Za druhé, pamatujte, že u spánku bohužel velmi platí, že "zvyk je železná košile". Z toho pro Vás vyplývá, že změna se nepodaří okamžitě. Ale jakmile spánek jednou zlepšíte, budete už pak spávat pravidelně lépe a nebudete se muset bát nadcházející noci, jako se to - logicky - děje nyní.
Ke spánku bych Vám poradila určitě dbát na hygienu spánku, to jsou rady, které už možná znáte. Vstávat pravidelně ve stejnou (klidně i brzkou) hodinu, večer poklidný, ložnice vyvětraná, opravdu dobře izolovaná od světla a hluku. Hodně fyzické aktivity přes den, pohyb na čerstvém vzduchu, večer lehká večeře.
Doporučuji, pusťte se do problému ze všech stran a vytrvejte. Zlepšení spánku bude příjemné a mělo by být dlouhodobé.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy