25262  27. 5. 2011 22:21:43 - TerkaK

Cushingův syndrom

Dobrý den,
musím chodit velmi často na malou (třeba 13 x denně), všimla jsem si toho zhruba před třemi nebo čtyřmi lety, avšak nevěnovala jsem tomu pozornost, v té době jsem také ztloustla, a kontinuálně na váze stále přibírám (je mi 25 let). Ztloustla jsem hlavně břicho a obličej, ale i např. paže a prsa. Netvoří se mi však strie na břiše, strie mám, ale z období puberty, kdy jsem rychle rostla a nemám ani hubené ruce a nohy, myslíte, že se může jednat o cushingův syndrom?

Také mám velmi dehydratovanou pleť a suchou kůži na rukou, několikrát denně se musím mazat.Ještě bych chtěla říct, že zhruba od 14 let jsem měla při stejné výšce stejnou váhu několik let, chození na záchod jsem nevěnovala pozornost, dokud mě to nezačalo obtěžovat, ale pamatuji si že např. v 11 letech (dovolená na vodě)mi stačilo 2 x denně a pleť jsem měla vždy spíše mastnější. Děkuji za odpověď

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Neberete hormonální antikoncepci? Může být příčinou výše popisovaných obtíží. Kolik tekutin denně vypijete? Nemyslím si že by se mohlo jednat o Cushingův syndrom, ale s jistotou Vám to dokáže říct jen lékař na základě výsledků krevních testů.

Komentáře uživatelů ...

TerkaK
28. 5. 2011 22:01:07
Dobrý den, děkuji za odpověď, beru Minisiston od 13 let kvůli nepravidelné menstruaci, ale dříve jsem tyto problémy neměla, dokonce se mi při h. a. podařilo i zhubnout asi 10 kg, když dodržuji jídelní režim, při kterém jsem dříve hubla, docílím pouze toho, že nepřibírám, původně jsem myslela, že to je věkem, v 17 šlo hubnutí snadněji. Piji docela hodně, min. tak 3 litry denně, ale v létě není problém i 5 litrů denně. Mohu se Vás ještě zeptat - poznal by cushingův syndrom způsobený nádorem na hypofýze oční lékař? Měla jsem totiž kdysi nějaký nález na zrakovém nervu - vypadal jinak než jak má, oční lékař to chtěl sledovat, došla jsem tam bohužel zatím jen jednou, na další kontrolu se teprve chystám - nebyl čas. Také mám jít na doporučení obvodní lékařky na neurologii - je možné se na to zeptat neurologa?
TerkaK
28. 5. 2011 22:32:05
Mohu přímo lékaři říct o krevní test na tuto nemoc? Nejsem si jistá, jestli nebudu působit jako hypochondr – vím že je to vzácné onemocnění a také že lékaři většinou nemají rádi, když si pacienti určují diagnózy. Já na to přišla vlastně náhodou – když jsem si uvědomila že chodím opravdu častěji na WC než je normální a začalo mne to obtěžovat. Úplnou náhodou jsem narazila na server vitalion.cz, na sekci příznaky nemocí, několik z věcí co mne trápí mě odkázaly právě na cushigův syndrom. Ale na druhou stranu takhle funguji již několik let, původně jsem si myslela, že častější močení souvisí s tím že jsem přibrala v oblasti břicha a je větší útlak na močový měchýř jako např. v těhotenství, a nikdy mne nenapadlo, že by s tím vším mohla souviset suchá pleť nebo hůř se hojící ranky, natož neurčité obavy či únava (ta může být z nadváhy, že).
Petulle [Všeobecná sestra]
1. 6. 2011 17:06:24
A za těch 13 let se Vám cyklus neupravil? Nezkoušela jste vysadit antikoncepci? Vedlejší účinky antikoncepce se většinou neprojeví hned, ale až po mnoha letech užívání. Výkyvy váhy mohou být u Minisistonu směrem nahoru i dolů. Pokud nádory hypofýzy začnou tlačit na optický nerv, projevilo by se to u Vás výpadky zorného pole. A na základě perimetrie a dalších očních vyšetření může oční lékař stanovit podezření na nádor hypofýzy, ale toto se dále potvrdí či vyvrátí až dalšími vyšetřeními. Nebojte se zeptat neurologa, je to specialista v tomto oboru a neměl by Vaše podezdření brát na lehkou váhu. O krevní vyšetření se také nebojte lékaře požádat, pokud Vám jej nenaordinuje sám (může se ale stát, že si budete toto vyšetření muset plně hradit). Ano, únava může být z nadváhy, ale spíše souvisí s celkovým stavem a může také souviset s hormonální antikoncepcí, což se málo ví.
TerkaK
1. 6. 2011 22:20:29
Zkusila jsem ji vysadit, právě z toho důvodu, že se mi cyklus během braní h. a. okamžitě upravil (myslím, že jsem ji brala něco přes rok). Po vysazení jsem ale menstruaci vůbec nedostala asi půl roku, takže jsem ji začala brát, jakmile se menstruace znovu objevila. Od té doby (asi 9 let) jsem brala Minisiston, před asi 5 lety jsem přešla na jinou h. a. (myslím Lindinette 20), pak jsem přešla znovu na Minisiston. Gynekologové většinou tvrdí, že h. a. není zdraví škodlivá, spíše naopak (slyšela jsem něco v tom smyslu, že je to i prevence před některými typy karcinomu), jaký je Váš názor? Myslíte, že bych měla zkusit antikoncepci úplně vysadit? Resp. kdybych ji vysadila, šlo by hubnutí lépe? Ještě bych se chtěla zeptat, který lékař ten krevní test provádí - jestli obvodní, nebo endokrinolog, a jak to probíhá - četla jsem, že se musí odebírat vzorky v různou dobu - o půlnoci, ráno, protože se sledují výkyvy hladiny kortizolu, to musí lidé kvůli tomu odběru krve být pak přes noc v někde v nemocnici?
Petulle [Všeobecná sestra]
4. 6. 2011 11:39:44
Já nejsem zastáncem antikoncepce jak jste si již asi všimla :) Ano, hormonální kontraceptiva mají své výhody a brání vzniku některých onemocnění. Ale o těch negativech už gynekologové moc nemluví. Zkuste si důkladně přečíst příbalový leták Minisistonu. Dle mého názoru by hubnutí bez HA šlo rozhodně lépe (ale nejsem lékař, toto prosím konzultujte s Vaším gynekologem). Odběr krve Vám může udělat obvodní lékař (někteří obvodní lékaři ale nemají na tato vyšetření smlouvu s pojišťovnou), případně endokrinolog. Při objednání Vám lékař řekne všechny informace k tomuto odběru, pokud vím tak se odebírá pouze jednou a to nalačno.