26440  1. 7. 2011 14:59:38 - Lindsay

Psychická porucha, citové vydírání

Jsem už totálně psychicky vyčerpaná a cítím, že naše problémy musím nějak vyřešit. Po třech letech vztahu zjišťuji, že manželovo chování není zcela normální a mám podezření, že má nějakou psychickou poruchu, jinak si prostě jeho jednání nedokážu vysvětlit. Snažila jsem se hledat chyby u sebe a přijít na to co dělám špatně a čím dávám manželovi podněty k jeho chování, ale na žádné opravdu zásadní chyby jsem nepřišla. V současné době manžel bojuje se závislostí na marihuaně,jeden čas chodil i na terapie, ale po čase přestal psycholožku navštěvovat s tím,že to zvládne sám.
Teď podle něj abstinuje, vyházel všechny k tomu potřebné věci na mou žádost, ale problém je, že mu nevěřím. Nevěřím mu to že si občas nezahulí ani to,že ty věci vyházel. Několikrát jsem totiž našla důkaz jako papírky atd., že s tím nepřestal. Samozřejmě se vždy vymlouvá, že jde o staré věci a že to tak není. Nevysvětlitelně odjíždí z domova, vymlouvá se na práci, kamarády atd. není pro něj problém být několik hodin nevysvětlitelně pryč, večer mi třeba řekne že si jede zaplavat, že hned přijede a vrátí se až za několik hodin, klidně i po půlnoci.Že na něj čekám doma ho nezajímá ani mé pocity.
Samozřejmě, že se kvůli jeho "výletům" s nim pak hádám,protože co on považuje za normální mě normální opravdu nepřijde. Vždy si udělá jen to co on chce bez ohledu na mě.Přijde mi že jsou mu cizí základní věci, které by měly fungovat v každém partnerském vztahu. Nevěřím mu, protože vím, že mi lže a dělá ze mě vola. Je schopen hodiny trávit mimo domov a podle mě právě kvůli tomu,aby si mohl zahulit a vrátí se samozřejmě za dostatečně dlouhou dobu,abych to na něm nepoznala. Kolikrát mě napadla i nevěra, ze které jsem ho i díky jeho nevysvětlitelným "výletům" obvinila, ale první vysvětlení je pravděpodobnější.Druhý problém v našem vztahu je ten, že několikrát jsem přišla na to,že v noci když spím,uspokojuje se u porna,dovede u toho trávit myslím si i hodiny.
Jak v noci,tak ve dne,když jsem v práci, podniká a většinu práce dělá doma.Samozřejmě že mi tato věc také velice vadí, vysvětlil mi to tím,že když se hádáme,radši si to udělá sám než aby se mnou spal.Že se ale hádáme kvůli jeho nepochopitelnému chování už nechápe a nevidí. Zjistila jsem ale,že to dělá i když jsme v pohodě a pravidelně spolu spíme. Takže hádky důvod rozhodně nebudou,podle mě je sledování porna jen jeho další závislost. Chová se tak absurdně,že se v
Sledovat ho klíčovou dirkou by fakt bylo asi to poslední k čemu bych se snížila a uráží mě to. Ze sociálního hlediska je manžel naprosto nespolehlivý a nezodpovědný. Není na něj spoleh v ničem a nemůžu mu po všech těch odhalených lžích vůbec důvěřovat. Absolutně nevidí,jak mi svým chováním ubližuje.Na jednu stranu se chová tak jak tady popisuju,na druhou stranu jsou ale chvíle,kdy mi svou lásku dokazuje a je mi s ním i hezky. To hezké střídá vždy to špatné. Jenže to je právě ono,že jsme pořád jak na houpačce.Po předchozích varováních a snaze naše problémy vyřešit jsem mu řekla,že se chci rozvéct,že jsem si našla podnájem a chci se odstěhovat.
Jeho reakce byla taková,že v první fázi následovaly urážky,obviňování a vyčítání mých chyb,ve druhé fázi následovaly lítostivé projevy,přesvědčování o tom jak mě miluje a nemůže beze mě žít a sliby o nápravě a ve třetí fázi,když jsem řekla že mu už nic nevěřím,že to tady bylo už mockrát, začal mě psychicky vydírat tím,že se zabije.Podlehla jsem jeho citovému vydírání a dala mu další šanci,nic se nezměnilo,uběhlo pár týdnů a vše je zase při starém,nevysvětlitelně tráví večery mimo domov,je léto,takže se jezdí samozřejmě koupat a když se v noci vzbudím,vedle sebe v ložnici ho nenacházím protože ujíždí na pornu v pracovně.
Mám jasno v tom,že chyba není na mé straně a myslím,že víc už pro záchranu našeho manželství dělat nemůžu.Pochopení pro jeho chování a tolerance už mi opravdu došla...Jak z toho ven,jak jednat s člověkem,který vás všemožně vydírá a nevíte co od něj máte čekat?

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Z toho čo píšete mi to nepripadá ani ako keby to u Vás bolo na húpačke,len skôr akoby u Vás bolo pár dní, kedy sa Vám manžel snaží zalepiť oči. Prepokladám, že pod húlením myslíte užívanie marihuany. Ak máte nejaké pochybnosti, kúpte v lekárni test na drogy. Stojí okolo 3eur a robí sa z moču. U Vás je najväčší problém, že síce sa mnohými vecami "vyhrážate", dávate ultimáta, ale v konečnom dôsledku ich nedodržíte. A to Váš manžel vie. Ak chcete odísť, tak Vám odporúčam to aj spraviť. Môžete odísť možno len na pár dní k rodičom alebo ku kamarátke. Ak by sa Vám manžel vyhrážal samovraždou, povedzte mu, že ak to zopakuje, že to budete brať vážne a zavoláte sanitku, lebo že ak to má v pláne, tak je chorý a musí sa liečiť. Ak by to ešte raz povedal, tak sanitku skutočne zavolajte. Váš manžel využíva to, že ste do teraz všetko akceptovala a keď vidí, že niečo by ste mohli myslieť aj vážne, tak bude skúšať nové a nové taktiky. Ale je nutné, aby ste svoje kroky aj splnili. Držím palce a prajem veľa odvahy.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy