27217  20. 7. 2011 0:39:28 - Asanteria

častá únava, zmatenost

Dobrý den.
Je mi 16 let, již asi 3 roky trpím velkou únavou, vždy se k ní přidávaly ještě jiné problémy a podlet toho mě doktoři také léčili, ostatní příznaky vždy vymizely ale únava, malátnost přetrvávali. Když už doktoři nevěděli co dál, řekly že mám únavový syndrom vyvolaný stresem. Měla jsem těžké psychické problémy, pravidelně jsem docházela k psychologovi a později i psychiatrovi, podle nich jsem naprosto v pořádku, jen proste prodělám jako snad každý v mém věku změny hormonů a podobně. Psychiatrička mi na čas napsala antidepresiva, velice slabé, ale když se lidé v mém okolí shodli že ani po půl roce jim nepřipadá že bych prodělala nějakou změnu, opět mi antidepresiva vysadila. Podle lékařů je únava psychosomatického původu, podle psycholekařu je toto vyloučené. Podle lékařů jsem zdravá, dělali mi všechny možné testy a prý je vše v pořádku.

Únava se projevuje v silnějších a slabších vlnách. Běžně abych byla schopna fungovat potřebuji alespoň 11 hodin spánku a i to je mnohdy málo, někdy jsem schopna spát 3 dny v kuse hlubokým spánkem a přesto jsem unavená, nesouvisí to s žádným stresem a pod. K únavě se přidává : malátnost, motání hlavy, mikrospánky, podlamování se nohou. Bohužel nezabírá ani káva. jediná věc se kterou mám menší problémy je, už od 11 let nížší tlak 90/60 mnohdy i méně a trvale vyžší teplota kolem 37.3 často trpím nevysvětlitelnými bolestmi kloubů nebo různých míst těla, to lékaři dávají za vinnu tomu že jsem často nemocná a pak se jednou za čas pohnu a vše mě rozbolí, bohužel na pohybu to nezáleží. vahou to snad taky být nemůže mám 160 cm a 60 kg. také se velice špatně opaluji, opálím se jen přes opalovací krém nejméně faktoru 5 jinak se mi objeví alergie na sluníčko. občas se bojím aby všechny tyto problémy nějakým způsobem spolu nesouvisejí. navíc pro dívku mého věku jsou tyto problémy opravdu komplikace života. už opravdu nevím co mam dělat :( za radu budu vděčná, děkuji mockrát.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Verím, že keďže chodíte k lekárom, tak také veci ako štítnu žľazu pozreli. Lebo práve pri hyperfunkcii sa objavuje obrovská únava. Ale čo ma zaujalo je množstvo spánku. Občas sa objavuje únava z "prespatia". To znamená, že čím viac spíte, tým viac ste unavená. Ja by som Vám odporúčala vyskúšať spávať menej. Skúsiť nastaviť si budík a aspoň mesiac dodržať spánkový režim aj v soboty a nedele. Aj keď sú prázdniny, skúsiť ísť spať o ca 22.hej alebo 22.30, vstať o 7mej. Napíšte si plán, čo budete cez deň robiť, vynechajte ale poobednajšie spanie. Niekedy dodržanie spánkového režimu stačí, aby sa upravily aj poruchy spánku. A čo ešte odporúčam je piť veľa vody. Niekedy únava prichádza aj s nedostatku tekutín. Káva nenahrádza vodu. Skúste zmeniť tento životný štýl a uvidíte, či sa to nezmení. Viac Vám žiaľ takto cez internet teraz neporadím.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy