29955  23. 9. 2011 21:22:06 - marlen

Stres

Prosím o radu
Veľmi ťažko znášam stres zo zmeny.(postup v zamestnaní, zmena bydliska, kúpa nehnuteľnosti) Podotýkam aj vtedy keď sa to javí ako pozitívna zmena. Stáva sa mi, že urobím krok, ktorý mi v živote prinesie zmenu a potom spanikárim, alebo sa nervovo zrútim a chcem všetko vrátiť späť. Neustále si robím výčitky, trápim sa, plačem a znepríjemňujem tým život aj mojim blízkym. V strese obyčajne robím zlé rozhodnutia. Mala som kvôli tomu už aj vážne zdravotné problémy. Chcem na sebe pracovať, ale neviem ako. Vie mi niekto poradiť alebo pomôcť? ďakujem

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Netrápila Vás v dětství nějaká forma poruchy pozornosti? Zráním porucha pozornosti zpravidla odezní, avšak dospělým mohou zůstávat problémy s životními změnami (přestěhování, založení rodiny, změna zaměstnání..) U Vás je vidět, že v takovéto "špatné kondici" pak máte tendenci vše vidět ve špatných barvách. Zvládání problémových situací si můžete sama trénovat. Vždy si v takovém období dopřávejte víc času sama na sebe a na odpočinek. Veďte si diář nebo blok, do kterého si budete značit, co je potřeba zvládnout a priority. Dopřejte si čas na rozjímání, jestli je situace opravdu tak špatná, jak se zdá.

Komentáře uživatelů ...

23. 9. 2011 21:30:46
Pokud nebude chtít vy sama, žádný psycholog za vás nic neudělá. Tedy, pokud nemáte oporu v manželovi, nezbude vám nic jiného, než se obrátit na psychologa. To stjně nejspíše neuděláte, takže se nic nezmění.
marlen
23. 9. 2011 21:56:53
Tiež si myslím, že problém je moja povaha. Som už dlhé roky rozvedená, inak úspešná pracujúca žena s jedným dospelým synom. Svoje rozhodnutia mám síce s kým konzultovať, ale verdikt, zodpovednosť a dôsledky sú len na mne. Stres je spúšťačom mnohých chorôb a ja už nie som najmladšia. Myslíte, že spoločne so psychológom by sme sa dopracovali k nejakému riešeniu, alebo skutočne je to len a len na mne?
23. 9. 2011 22:38:22
Psycholog - dobrý psycholog, by vás měl naučit, jak ten stres zvládat. Panikařit budete nejspíše stejně, jen vás naučí, jak se chovat a nakládat s emocemi, když to na vás přijde. Myslím, že byste si měla najít chlapa, nechat více věcí na synovi a nemyslet si, že jen vy sama máte na bedrech celý svět. Možná je opak pravdou - vy jste zátěží pro své okolí a to možná z vás za chvíli přijde o nervy. Snad nechcete, aby syn byl na hlavu po vás. Ale pokud nevidí doma nic jiného, než mámu, se kterou to cloumá, co z něho vyroste. Když syn bude z domu, stejně mu to v hlavně bude harašit z vás a nebude mít zrovna klidnej život. Bude na vás, jako mámu, stále myslet a trápit se. Zřejmě nejdůležitější pro vás je partner, toho nemáte, tak s tím něco udělejte.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy