31040  26. 10. 2011 12:25:59 - kubco2

Šošovky do očí?

Dobrý deň,
u ocneho som sa dohodol na ocnych sosovkach(do dialky), avsak ako zistujem na prednaskach a cez tyzden, tak casto len polovicu dna pozeram do dialky(soferujem dlhu cestu) a zvysok do monitoru alebo zositu, preto sa chcem spytat ci sa mi nemoze zhorsit este rychlejsie zrak, ponukal mi (bez)cylindrove(drahe), ktore by na blizko nemali mat efekt, ale ze najprv mam skusit klasicke. Potreboval by som to trosku vysvetlit, aby som sa vedel rozhodnut ci si zobrat tie drahsie alebo radsej okuliare, aj ked sosovky su pohodlne dobre sa mi nosia a okuliare aj slnecne su mi nepohodlne.
Dakujem za pomoc

Dr.Janek   Dr.Janek [Oftalmolog]
Dobrý den, těžko takhle na dálku soudit, když nevím přesně, jaké máte dioptrie, jestli pouze sférické (bez cylindru) nebo i torické (s cylindrem). To dokáže změřit každý oční lékař ve své ambulanci. Podle toho Vám určí přesnou korekci, ať už brýlovou nebo kontaktní čočky. Já bych si vybral brýle, protože užívání čoček s sebou nese i určitá rizika.

Komentáře uživatelů ...

26. 10. 2011 16:11:33
Pokud to mají být vaše první brýle, kupte brýle a do nich nejlacinější skla a až zjistíte, co vám množstvím dioptrií vyhovuje, pak si kupte něco pěkného. Stejně nakonec zjistíte, že dioptrie, které vám lékař naměřil, nejspíše nejsou těmi ideálními, které máte. Bohužel pro "začátečníka" je hodně těžké při jednom vyšetření správně určit, co jak dobře vidí. Pokud budete mít 3 vyšetření (jedno zda u lékaře nebo v optice) založené na subjektivním porovnání, jaké sklo více vyhovuje, pak vězte, že min. 2x se buete divit, jak je výsledek odlišný a přitom zrovna to "aktuální" sklo vidíte nejlépe.