32011  24. 11. 2011 13:30:25 - Shabry

Genitální opar

Dobrý den,
už asi 6. rokem trpím na genitální opar (v současné době absolvuji očkování spec.léč.program s Lupidonem G). Za tu dobu jsem se dozvěděla tolik informací a pořád se dozvídám něco nového, co jsem před tím nevěděla. Proto se chci zeptat, je genitální opar přenosný i v době kdy nemám puchýřky? Protože teď jsem někde četla,že ano, takže musím používat s parterem napořád kondom? Protože už s ním žiji 5 let a v době, kdy opar nemám kondom nepoužíváme. Pak také chceme dítě, moje gynekoložka mě řekla,že to není problém, jen v případě, kdyby se mi opar udělal při porodu, musela bych rodit císařským řezem. Ale teď jsem se zase dočetla,že dítě se může nakazit přes placentu a i když při porodu opar mít nebudu, že sliznice stejně ten vir vylučují, tak jak to je? Pak se chci také zeptat, můžu darovat kostní dřeň, nebo třeba krev když mám toto onemocnění? Vím, je těch dotazů hodně, ale jak říkám,pokaždé mi někdo řekne něco jiného a i se dočtu něco jiného. Existuje nějaká odborná literatura,kterou bych k tomu mohla nastudovat,nebo jakého odborníka se na to mohu zeptat?Velice děkuji za odpovědi na mé otázky.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
k přenosu HSV opravdu dochází pouze u akutního výsevu tj. puchýřků. V případě, kdy není onemocnění v akutní fázi, tak je přenos velmi nepravděpodobný. V těhotenství bych žádný problém neviděl tj. souhlasím s názorem Vaší gynekoložky. Co se týká dárcovství krve a KD, tak tam by být problém také být neměl (je-li onemocnění k klidové fázi), přesnější informace Vám řekne lékař na Transfúzním oddělení.

Komentáře uživatelů ...

24. 11. 2011 13:36:23
Problemom je skutocne to, ze kazdy ma na dane veci svoj nazor, aj v ramci lekarov. Nemozte nakazit partnera ak nemate vysev, problem ale je, ze vysev sa moze tvorit a vy si to ani nemusite vsimnut a uz ste infekcna. Kondom aj tak nezaruci ze sa nenakazi, lebo zakryva iba istu cast genitalu, takze kludne bez kondomu pokial vysev nemate, tak ci tak je dost mozne ze uz virus v sebe ma, len sa mu nevyhadzuje, ak uz tolke roky mate sex. Porod sa uz mnohe roky robi tak ako vam povedala gynekologicka. Ide sa sekciou ak mate vysev. O tej druhej teorii neviem, len sa mi to zda troska prehnane. Zeny s oparom potom nebudu mat deti?
24. 11. 2011 13:50:01
Jakpak se léčí manžel???
26. 11. 2011 3:20:46
Já dnes četla názor gynekoložky, že výsev, kde jsou už jen puchýřky infekční není. Kdo by také měl pohl. styk v době puchýřků a strupů, když je to nejbolestivější kož. onemocnění. Přenáší se i cervikáním hlenem. Co se týká přenosu, tak to je problém s venerologickými nemocemi, že jeden může být pouze přenašeč tzn. nemá příznaky, ale přesto parnera/ku nakazí a opar se projeví při snížené imunitě. Opar už ve vás zůstane a nejde vyléčit úplně. Spíš bych posilovala imunitu.

Ejakulace Pohlavní nemoci Masturbace Orgazmus Erekce Pohlavní styk HIV, AIDS HPV Mykózy, Kvasinky Genitální herpes Syfilis Chlamýdie