33361  5. 1. 2012 19:27:10 - oblacik

Vysoký tep a nízky krvný tlak

Dobrý deň prajem,
už dlhší čas pozorujem vysoký tep v kľude, bežne 90 až 110. Okrem toho mávam dosť často nízky tlak okolo 90-100/60-70, niekedy mi je vyslovene zle, nevoľno, na odpadnutie. Dosť ma tiež vtedy bolí hlava a som unavená. Všeobecná lekárka však tvrdí, že to je normálny tlak (každý mladý je samozrejme hypochonder..)Je prosím podľa Vás potrebné kardiologické vyšetrenie? Na nízky krvný tlak som si už akotak zvykla, občas je aj normálny. Vysoký tep ma však znepokojuje. Za radu ďakujem.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Vaše příznaky (bolest hlavy, únava) jsou s největší pravděpodobností opravdu způsobené hypotenzí. Způsobobuje-li hypotenze dlouhodobě problémy, bylo by vhodné i vzhledem k tachykardii, provést interní vyšetření vč. EKG a TK Holter (24h. monitorování tlaku krve) ev. i ECHO srdce. Budou-li výsledky testů negativní, doporučuji lehce zvýšit příjem sodíku v potravě, dostatečně pít a mít pravidelnou pohybovou aktivitu, (alespoň 2h týdně). U Vás nejde o nikterak závážnou hypotenzi, takže doporučená režimová opatření by měla hodnoty tlaku upravit.

Komentáře uživatelů ...

Izinka
5. 1. 2012 19:54:42
Myslím že by bolo dobré užívať tabletky na vysoký tlak. A ked mate nízky tak pomôže hned káva.
oblacik
11. 1. 2012 18:27:31
Dobrý deň, najprv sa chcem poďakovať za Vašu odpoveď. Mala som však asi spomenúť i to, že trpím latentnou tetániou (v dôsledku nedostatku horčíka). Môže byť príčinou môjho problému s tlakom a tepom nedostatok horčíka? Či je pravdou to, že horčík krvný tlak naopak znižuje? (alebo upravuje?) Pravidelne užívam vápnik-horčík-zinok na tetániu, teraz však neviem, či je to pre tlak dobré alebo nie.. čo sa týka sodíka, solím pomerne dosť avšak himalájskou soľou. Mala by som zacať používať skorej klasickú kuchynskú soľ? Ešte jedna otázočka, mohli takéto problémy s tlakom spôsobiť i predchádzajúce vysoké teploty (v priebehu asi 2-3 rokov teploty pri sezónnych ochoreniach, zápale pľúc a mononukleóze okolo 39 trvajúce 7-10 dní, + jedno nevysvetliteľné a náhle zvýšenie teploty nad 39, s obmedzenou schopnosťou pohybu, vysokou slabosťou, únavou a halucináciami), mohli mať nejaký negatívny vplyv na srdce? (vek: 23)