38554  11. 6. 2012 14:46:32 - Kacka22

Normální dítě 5,5 let-ve školce nemluví

Dobrý den,
máme 5,5 letou dceru, která je naprosto normální dítě. V cizím prostředí trochu stydlivá,ale po rozkoukání je schopna si cca po 0,5 hodině hrát. Pokud jdeme na hřiště, hraje si jen s dětmi které zná, nebo se svou sestrou ( 3 roky ). Ve třech letech nastoupila do školky, po čtyřech měsících nám bylo oznámeno, že si ve školce hraje s ostatními dětmi, je soutěživá, ale ještě nepromluvila. Tento stav trvá i po dvou letech. Zkoušeli jsme všechno možné, po dobrém i po zlém. Bohužel bez výsledku. Jediným výsledkem bylo pak jedno slovo tetě - vzala to tak, jakože mluvila - úkol splněn. Ve školce bývá od 8 do 17 hodin. S tetami komunikuje rukama nohama, bylo nám sděleno, že se může jednat o lehkou formu autismu. Tento blok je ale spojen jen se školkou. Pokud vyjdeme ze školky, ještě na hřišti před ní mluví... ale dává si pozor.. aby tam ze školky nikdo nebyl. Jinak mluví velmi dobře, s námi komunikuje normálně, ze školky umí všechny básničky, písničky. Pokud se jí zeptám, proč tam nechce mluvit, řekne mi, že se stydí. Ale není síla, která by jí to vymluvila. Do školky chodí i s tříletou sestrou - v jedné třídě - 15 dětí od 2 do 6 let. Bohužel není možné jí umístit jinam, ale nemyslím si, že jinde by to bylo lepší.Jinak se do školky těší, je tam ráda. Nikdy se nestalo, že bychom šly s brekotem. Ještě bych chtěla napsat, že jsme smíšené manželství. Já na děti mluvím pouze česky, manžel pouze ve svém rodném jazyce. Obě dvě rozumí, chápou. Většinou odpovídají i jemu česky.

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Nemyslím si, že by se jednalo o autismus, ten se projevuje trochu jinak. Spíš bych nechala malé více času, možná se opravdu stydí. Můžete být s ní po celý den ve školce? Zkuste pozorovat její chování, zda je stejné nebo jiné než doma. Pokud se jedná o nějaký blok, pak by bylo vhodné probrat jej s psychologem.

Komentáře uživatelů ...

Bader
12. 6. 2012 9:32:13
Verte!!!!! malej čo hovorí, že sa hanbí. Neriešte autizmus ani sa nedajte nahovoriť na nejaké psychovyšetrenia. Jedine ak áno tak len na tému, ako sa naučiť komunikovať a nehanbiť sa. Vaša malá je zdravá komunikatívna, ale niečo sa muselo udiať prečo v škôlke je iná. Buďte veľmi trpezlivý, žiadne násilie. Je však potrebné to trochu (zmeniť jedine s jej spoluprácou ), aby v škole namal problémy a nepreniesla si to tam. Skúste ju zapájať do činnosti v inom kolektíve ako škôlka, spevácky krúžok, kolektívny šport a pod. aby sa "hanbenia" zbavila nenásilnou formou a získala dôveru v sama seba.
Kacka22
13. 6. 2012 6:13:30
Viktore moc děkuji za Váš názor. Autismus neřeším, protože vím, že jinde než ve školce je to normální veselé dítě, které je sice trochu nedůvěřivé k lidem, které nezná... ale to se mi v dnešní době zdá spíš dobře, než aby šla hned s každým. :-) Jestli se stalo něco ve školce - taky si myslím, ale trochu mě vyvádí z tohoto to, že nemluví opravdu od prvního dne. Trpělivý jsme, opravdu jsme zkoušeli všechno možné... i ve spolupráci s tetami ve školce, které se samozřejmě také snažily... a jsou natolik fajn, že naprosto tolerují to, co jim řekneme. Přistupují na naše požadavky, podle toho jak se zrovna snažíme - byť velmi nenásilně. V současné době jsme začaly chodit na tenis, kde si tedy děti spíš zatím hrají s míčkem - ale..... v týmu dětí je i jedna holčička ze školky... takže zatím je to o mlčení. Jediný zvuk, který vydává je, když se chechtá :-) Máme své malé kamarády, a vždycky když s nimi malá přijde do kontaktu, tak předčí i ty největší raubíře :-) Ponouká je k blbostem, je rozívená... prostě normální dítě. S trpělivostí s Vámi souhlasím... ale trochu mě děsí to, že příští září půjde do školy. Je moc šikovná... umí písmenka, krásně mluvit, malovat... ale co je nám to platné, když pak ze sebe u zápisu nedostane ani písmenko ?? Budou nás nutit do zvláštní školy ?? Ve škole jich bude ve třídě 25 a učitelka tolik pochopení mít nemusí... ve školce je jich 15 - mají 3 super tety :-( V současné době jsem se objednala k dětské psycholožce, samozřejmě bez ní.. půjdu tam sama, nastíním problém a uvidím. Třeba se již s ničím takovým setkala... třeba je řešení strašně jednoduché.. jen ho nevidíme. Strašně ráda bych jí pomohla... protože když si povídáme o tom, jak by ve školce řekla dětem to a to... a tetám.. tak je na ní vidět jak moc by chtěla... ale tam ani slovo :-(

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí