41130  31. 8. 2012 22:51:44 - AndreaAndrea

Zápach vlasové pokožky

Dobrý den,
už déle než půl roku se potýkám s problémem, který mě značně trápí, ale nikdy jsem neslyšela, že by tím trpěl i někdo jiný. Trápí mě nadměrný zápach vlasové pokožky. Jedná se o typ zápachu, který se asi nejvíce podobá zkaženému máslu apod. Chápu, že každé vlasy jdou po čase cítit mastnotou, jenže u mě se to vyskytuje často hned po umytí, maximálně za několik hodin. Tento problém mám asi od ledna 2012, dříve jsem žádný zápach nezaregistrovala ani po více dnech od umytí vlasů. Zápach je někdy velmi silný (např. objeví se okamžitě po umytí a 12 hodin po umytí už to ani já sama nemůžu vydržet), někdy je slabší, ale nepřišla jsem na nic, co by mohlo intenzitu ovlivňovat.

Navštívila jsem dvě kožní lékařky, z nichž ani jedna prý o ničem podobném doposud neslyšela (a navíc mi dávaly najevo, že jsem si to nejspíš vsugerovala - jenže není to jen můj pocit, což mi potvrdila mamka i sestra). Lékařka mi nakonec řekla, že se nejspíš jedná o seboroickou dermatitidu a předepsala mi Alpicort, který do značné míry pomohl (ale stejně ne na 100%), jenže poté, co jsem ho přestala používat se zápach začal vracet. Navíc sám Alpicort je z vlasů hodně silně cítit, takže pak je otázkou, co je horší... Od dlouhodobého používání mě také odrazuje fakt, že Alpicort i jiné přípravky, které mi lékařka nabízela, obsahuje kortikoidy. Také občas používám šampon Nizoral, ale ani ten nepomáhá.

Od puberty mám rychle se mastící vlasy (musím si je mýt každý den), v období dospívání jsem měla žluté mastné lupy, na které ale dobře zabíral extrakt z lichořeřišnice (tyto lupy se mi už cca 2 roky vůbec neobjevují, takže sto s nimi snad souvislost nemá). Životní styl se mi nijak významně nezměnil, používám stále stejnou kosmetiku a o vlasy se starám stále stejně, cca 1x za půl roku zesvětluji vlasy melírem. Musím podotknout, že vlasy se mi mastí pořád stejně jako dřív, není to tedy zapříčiněno větším množstvím kožního mazu. Je mi 21 let, studuji vysokou školu. Nekouřím, alkohol výjimečně a stravuji se zdravě. Rok a půl jsem užívala hormonální antikoncepci, kterou jsem ale před měsícem vysadila. Jiné léky neužívám.

Jsem z celé situace už zoufalá a významně to zhoršuje můj sociální život, protože se necítím příjemně, když vím, že to lidé kolem mě musí cítit.

Chtěla bych se Vás zeptat, jestli máte s něčím podobným zkušenosti a poprosit o radu, jak se tohoto problému zbavit nejlépe natrvalo (ideálně bez přípravků obsahujících kortikoidy), případně co jiného proti tomu udělat. Pokud jsou kortikoidy jediným způsobem, tak jak zabránit tomu, aby se problém nevracel.

Předem děkuji za odpověď
Andrea

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Nizoral patří mezi antibiotika, takže příčina může být jinde než v bakteriích. Spíš bych to podle příznaků viděla opravdu na seboroickou dermatitidu. Nevnímáte zlepšení např. v některém ročním období? Příčinou tohoto onemocnění je zvýšené množství mazových žlázek, které produkují větší množství mazu a tuků. Na to nasedá další mikrobiální osídlení, které způsobuje popisovaný zápach.

Pomoci by mohlo omezení mytí vlasové pokožky prostředky, obsahujícími saponáty (poznáte podle toho že výrazně pění), nasazení antimykotické léčby, případně použití teplých přírodních olejů k zahřátí a vyčesání případných šupinek.

Komentáře uživatelů ...