41371  10. 9. 2012 11:11:34 - jainy

Potrat ve 23. tt - mohla to být náhoda?

Dobrý den,
prosím o radu ohledně mého posledního potratu a následného těhotenství. V srpnu 2009 jsem porodila ve 36. tt syna, porod byl vyvolávaný kvůli předčasnému (malému) odtoku plodové vody, při příjmu jsem byla otevřená "na 3 prsty"; následně za týden revize pro rezidua. V srpnu 2011 zamlklé těhotenství - v 10. tt krvácení, UTZ ukázal pouze "bublinu" - prázdné obaly, následně revize V srpnu 2012 spontánní abort ve 22+3 pro infekci plodových obalů. Byla jsem přijata se zvýšenou teplotou 37,2 °C. Následně provedena manuální lýza a revize. Cca týden před potratem jsem měla horečku se stavem zimnice, mohlo toto způsobit potrat? Na kontrole v šestinedělí mi můj OG sdělil, že plod byl zdravý, bez vývojových a genetických vad, pitva ukázala zahnisaný pupečník. Ohledně mého dotazu, jaká infekce potrat způsobila, mi bylo sděleno, že to mohlo být cokoliv a že už to nemám řešit. Že jsem nyní v pořádku a mám přijít opět na preventivní prohlídku za rok a minimálně do Vánoc se nesnažit o další těhotenství.
Protože s přístupen svého OG nesouhlasím, ráda bych si našla nového. Prosím, jaká doporučujete v mém případě vyšetření? Ještě bych ráda dodala, že podobné problémy měla již moje matka (1. těhotenství potrat v 6. měsíci, 2. těhotenství - porod mého bratra v 7. měsíci, 3. těhotenství potrat, 4. těhotenství udržované pro předčasné otvírání hrdla od 6. m - to jsem se narodila já), Nemůže můj stav souviset s matčiným? I babička měla potíž donosit. Přestože jsem svého OG o tomto informovala, sdělil mi, že nesouvisí. Prosím moc o radu, jak dále postupovat a jaký časový interval bychom měli nechat uplynout do dalšího snažení. Děkuji.

LachetaJ   LachetaJ [Gynekolog]
Dobrý den. Příčinou potratu byla nejspíš nitroděložní infekce. K postupu vašeho gynekologa nemám výhrady - původce infekce se měl stanovit v porodnici při příjmu. Ale i kdybycho ho znali, nic to neřeší. Podstatné je, že máte dítě - tzn. jste schopna donosit plod. Existuje určitá genetická predispozice (není to úplně jasné) k předčasným porodů a potratům, ale nedá se to příliš ovlivnit (určitý pozitivní vliv má užívání progesteronu - např. Utrogestan, Duphaston). Souhlasím s vyčkáním dalšího těhotenství do prosince.

Komentáře uživatelů ...

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk