43777  17. 12. 2012 14:54:38 - flashlight

Nadměrná spavosť

Dobrý den,
je mi 20 let a už nějakou dobu mám problém s nadměrným spaním. Vyspím se 8 hodin večer vzbudím se a vůbec nejsem odpočinutá. Během dne jsem schopná spát třeba s předstávkama klidně i 3-4 hodiny. Začíná mi to velice vadit. Připravuju se teď na zkouškové období a začnu se učit a do půl hodiny usnu. Nevím, co s tím mám dělat. Potřebuju dělat spoustu věcí, ale spánek mě připravuje o velkou část mého času. Proto pak ani nic nestíhám a jsem ve stresu. Léčím se se somatizační poruchou a užívám velice nízké dávky antidepresiv na bázi serotoninu, vím, že vedlejším účinkem může být nadměrná únava. Léčím se těmito medikamenty asi půl roku, ale problémy s nadměrným spaním jsem měla i dříve. Prosím Vás o nějakou radu,co s tím dělat. S pozdravem Bára

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Báro,
rozhodně to konzultujte se svým psychiatrem, ať víte, jaký vliv na Vás mají antidepresiva.

Obecně: Přemíra spánku vede k ospalosti :) Takže zkuste lépe kontrolovat míru spánku během dne a dbejte také na jeho kvalitu. Po alkoholu je například spánek méně kvalitní. Po sportu a únavě naopak kvalitnější. Jde o průběh spánkových fází a jejich četnost.
Pokud studujete, zkuste udržet rytmus dne, nestudujte v posteli a omezte pobyt v posteli jen na spánek (či sex).
V případě nastolení nějakého rytmu, který Vám bude vyhovovat, by se situace měla postupně zlepšovat. Nechte tomu čas.
Tedy: Konzultace s psychiatrem, omezení přemíry spánku (více jak 9h není pro většinu lidí dlouhodobě vhodné) a nastolení nějakého pravidelného režimu.

Hodně štěstí!

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy