48150  3. 7. 2013 21:24:30 - Luczinka

Strach spojený s minulostí

Dobrý den,
mam pravděpodobně v sobě takový blok. Mám přítele rok a půl a mám ho hrozně moc ráda, bydlíme spolu, jsme v zahraničí, ale občas se hádáme mojí vinou protože se naštvu nebo jsem smutná jakmile má jít někam sám, někde popíjet, jet na služební cestu na 2 týdny atd. V minulosti jsem měla přítele, který když někam takhle šel tak mě pak po čase podváděl, opil se a nevěděl co dělá jak vždycky říkal. No a sice vím že můj nynější přítel je jiný a s největší pravděpodobností by to neudělal, ale já mám prostě z toho pořád strašný úzkosti, svírá se mi žaludek strachem nebo nemůžu spát. A nejhorší to je když se mi neozve a přijde domu ráno. Když je na služebce a spí v hotelu a jde i večer do baru tak já si představuju hrozný věci co asi kde dělá. Co mám dělat abych byla vpohodě, mám pocit že ten strach budu mít napořád. Zároven já mu nic nezakazuju atd, jen občas moc často řešim nás s ním a to mu už vadí, nechci zkazit náš jinak super vztah. Věřím mu, ale i přesto se užírám. Pravdou je, že mám i hodně času přemýšlet, jsme v zahraničí a nemam tu moc přátel, sme tu chvíli. Ale i tak bych se užírala kdybych je měla.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
nejsem si jistý, zda by to bylo zcela stejné, kdybyste se vídala s přáteli. To, že nějaký vzorec chování, nebo zkušenost přenášíme do dalších vztahů, je běžné, zkrátka tak fungujeme, že vycházíme ze svých vlastních zážitků. Doporučil bych Vám párovou terapii, kde byste se zaměřili na to, jak zvýšit Vaši důvěru v partnera a oprostit se od vzpomínek na minulý vztah.

Pokud je to v zahraničí v tomto ohledu složitější, můžete zkusit začít bez psychologa. Jde v podstatě o dvě cesty, po kterých je možné jít zároveň: Jedna je zvýšení Vaší důvěry obecně. Proberte s partnerem, čím ve Vás vyvolává nedůvěru, zjistěte sama, co Vaši důvěru narušuje nejvíc a pak zkuste něco zkrátka dělat jinak. Druhá cesta je posilování Vaší sebekontroly proti obavám. Když partner jede na služební cestu, řekněte mu, kdy byste potřebovala vědět, co dělá a (v případě, že k tomu bude ochoten) se zkrátka zkuste do doby, než napíše soustředit na něco jiného, nějak se odreagujte, zkoušejte, co Vám pomáhá a co méně (zde by např. pomohli i přátelé, nebyla byste na to sama). Experimentujte a zkoušejte dobu natahovat, trénujte to.

Obojí až do doby, než Vás nebude trýznit délka doby, než o sobě partner dá vědět, a zároveň se partner nebude cítit Vaší kontrolou omezovaný. V poradně u psychologa jde všechno snadněji a jistě se dají najít i další možnosti.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy