49884  14. 10. 2013 17:34:57 - mika5555

Nesústredenosť + bolesti hlavy

Dobrý deň,
som študentka, ale posledne mám dosť veľké problémy so sústredením. Na prednáškach mám problém sústrediť sa na výklad učiteľa, väčšinou ho vôbec počúvam, pretože sa na ten výklad nedokážem sústrediť a keď konečne sa donútim ho počúvam, tak síce viem, čo hovorí, ale môj mozog to vôbec nespracováva - ako sa hovorí, jedným uchom dnu, druhým von a aj to sa mi podarí len na pár minút. A tiež na učenie sa nedokážem sústrediť a ťažko sa učím (ale to len posledný pol rok, predtým som takéto problémy nemala). Ďalej mám problémy s únavou, aj napriek tomu, že spávam 8 hodín, poobede mám strašnú chuť spať. A posledný problém sú pravidelné bolesti hlavy, hlavne v oblasti čela. Chcela by som sa opýtať, v čom môže byť problém a ako by sa dal riešiť, trápi ma hlavne tá nesústredenosť a bolesti hlavy. Ďakujem za odpoveď

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
bolest hlavy je velmi často od krční páteře, což může souviset s nějakým napětím, které zažíváte. Krční svaly a lopatkové svaly jsou velmi citlivé na emoční nepohodu.

Se spánkem opatrně. Pokud spíte 8h denně a ještě po obědě, můžete se dostat do stavu, kdy máte spánku příliš. To způsobuje další ospalost. Takže spánku je dobré mít "tak akorát". Jde také o jeho strukturu. Zkuste najet na nějaký pravidelnější režim a mějte dostatek pohybu, unavte se i fyzicky, vyvarujte se nějakou dobu alkoholu, který strukturu spánku zhoršuje. To pak souvisí i s pamětí.

Co se týká přednášek, zkuste si všímat, zda se soustředěnost liší v rámci předmětů. Na zajímavé věci je většinou lehčí se soustředit. Když si něčím přednášku oblíbíte, koncentrace vzroste. Netuším, co studujete a kolik předmětů Vás nebaví, ale zkuste na nich zkrátka najít cokoliv zajímavého.

Pokud se situace nezlepší během několika týdnů, zkuste to konzultovat s praktickým lékařem nebo psychiatrem. Jsou i psychologické testy na pozornost a paměť, které by mohly zjistit větší odchylky od průměru. Ale zkuste nejprve ten pravidelný režim.

Co se týká bolesti hlavy, je to opět na lékaře. Prvním "podezřelým" ale patrně bude krční páteř. To by byl užitečný fyzioterapeut. Ale možných příčin je více, takže bolest hlavy klidně konzultujte s lékařem dříve. Ta bolest také zákonitě ovlivňuje soustředěnost a zvyšuje podrážděnost.

Takže: Bolest hlavy konzultujte s lékařem, soustředěnost zkuste řešit pravidelným režimem a pohybem (před setkáním s lékařem mějte při pohybu ohled na krční páteř).

Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy