49888  14. 10. 2013 21:36:21 - Bara8888

Rozchod či trest?

Dobry den,
som s pritelom 4 roky, s priatelom si velmi dobre rozumieme, chce aj so mnou byvat, povedal, ze by sme mohli mat aj dietatko, viem ze ma ma velmi rad a dava mi to kazdy den pocitit, len priatel ma narocnu pracu a preto ide s kamaratmi raz az dva krat za tyzden na pivo, no za tie 4 roky, boli aj obdobia ked bol dva dni v tyzdni opity vkuse a potuloval sa po baroch s kamaratmi, a vtedy o mne ani nevedel...mne to niekedy vadilo a niededy som to tolerovala, ale v poslednej dobe ked sa to deje mi to strasne vadi, a uz som mu aj povedala, ze ak neprestane dva dni pijavat, tak sa s nim rozidem...ked to spravil pred tyzdnom, tak som sa mu cely den neozyvala aby som mu ukazala ake to je ked nan niekto kasle, on mi strasne vypisoval, ako ho to mrzi a ze sa chce zmenit, ze aj nemu to vadi, ze mi nechce ublizovat, ale spravil to znovu, a ja som sa uz velmi nahnevala, tak mu teraz stvrty den neodpisujem, on stale pise a vola, bol aj pred nasim domom ale poslala som ho prec, neviem co mam robit, mam ho vytrestal, nekomunikovat s nim aspon mesiac? alebo co mam urobit?Dakujem

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Báro,
myslím, že postupujete správně. To, jak často chce být Váš přítel v barech je jen jeho věc, dokud to nenarušuje Váš vztah. Vztah je vždy svobodnou volbou dvou lidí a většinou vyžaduje určité kompromisy. V případě konzumace alkoholu hrozí ještě vliv závislosti a snížení náhledu na vlastní situaci.

Vysvětlete partnerovi, proč Vám 2 denní opíjení vadí. Pokud nebude ochoten své chování změnit, bude to důkaz, že pití je pro něj cennější než Váš vztah. Pokud bude souhlasit a nebude schopen své slovo dodržet je to pak otázka léčení. S tím by ovšem musel souhlasit především on.

Zakládat rodinu s někým, kdo po 4 letech vztahu není ochoten pro vztah něco udělat je minimálně rizikové. Dejte mu šanci, pokud o něj stojíte a dohodněte se na jasných pravidlech, se kterými bude souhlasit. Pak uvidíte, jak se je daří dodržovat.

Tedy: Nijak ho netrestejte, berte jako jeho svobodnou volbu vybrat si váš vztah, nebo tahy s kamarády.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

zuana11
24. 10. 2013 23:56:47
Ja by som mu na to povedala vyber si buď ja alebo alkohol... Moja sestra mala podobný prípad ako ty... no v tomto jej prípade vyhral alkohol. Tak drzkám palceky aby si vybral teba. Takto pije málo, sestrin pil najnovsie uz kazdy den.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy