49905  15. 10. 2013 15:30:55 - luciiinka

Přerušený nerv v oku

Dobrý den,
Již od narození jsem slepá na jedno oko. Mám přerušený oční nerv a již jsem se s touto vadou narodila. Jako malá jsem to vůbec nevnímala, ale už mi je 17 a začínám pozorovat určité věci, které si myslím ,že mohou být tímto problémem způsobeny. Například v tělocviku jsem nikdy nebyla dobrá, dělá mi problém chytit balón. Čím menší tím to je horší, badminton si nezahraju s normální pálkou dělá mi problém odhadnout délku rukojetě. Možná se mi to jen zdá a jsem na tělocvik prostě nemehlo :). V kině na 3D filmu nevidím nic "zvlaštního" a přitom vidím přes brýle(co se dostávají v kině) jednotný obraz a není rozmazaný jako bez brýlí.K mému dotazu můžou být tyto problémy, hlavně s tím chytáním míče způsobeny viděním na jedno oko ? A druhý dotaz, nedávno jsem četla článek o nanosíťi která dokáže zatím jen v laboratoři tuto vadu zpravit, myslíte že je to do budoucna použitelne na lidech a jak dlouho tento proces vývoje u těchto záležitostí může trvat?(vím, že to jsou spekulace ale zajímal by mě váš osobní názor) A třetí dotaz, jako malou mě rodiče vodili po doktorech a zakrývali mi zdravé oko a nutili mě koukat tím "slepým" a tvrdili, že se mi může stát, že chvilkově uvidím a prý jsem byla sem tam schopna rozeznat barvu, to si již bohužel nepomatuju. Jak je to možné když je nerv přerušeny? Děkuji za odpověď

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, pokud je zrakový nerv zcela přerušen, tak není možné, aby jste cokoli vnímala. Spíše jste jako malá podkukovala při zkoušení druhým okem. Vývoj technologií je velmi rychlý a v současné době již existují implantáty nahrazují tyčinky a čípky, ale nervovou dráhu z oka do mozku zatím není možné obnovit. Odhadnout dobu vývoje takové technologie je bohužel jako věštění z křišťálové koule....než bude uvedena na trh tak několik desítek let určitě.
A co se týče onoho prostorového vidění. Mozek skládá 3D obraz jen za přítomnosti obrazu z dvou očí. Takže ve Vašem případě není možné, aby se 3D obraz vytvořil. Odhad vzdálenosti bude vždy trochu obtížnější, ale mozek se na stav jednoho oka adaptuje a i toto nebude v běžném životě problém. Bohužel při sportu, kde je rychle se pohybující předmět to bude vždy horší. Takže ano, i zde je možné hledat příčinu "nemotornosti" ve sportu.

Komentáře uživatelů ...