50878  23. 12. 2013 13:19:10 - JakubFranta

Schizofrenie

Dobrý den,
máme doma takový problém s mým starším bratrem(19) a nevíme kam se obrátit a jak se zachovat a co se s nim vlastně děje. V poslední době je jeho chování opravdu zvláštní. Zjistili jsme, že už několik let kouří marihuanu a jsou s ním problémy, ale nyní se stal nějaký převrat. Chlubí se, že s tím skončil. Komunikace s ním je vážně složitá, první mluví o nečem a pak zase přeskočí na něco jiného. Má hodně rozšířené zorničky. Kamarádi mi poradili, že to může být schizofrenie. Na internetu jsem se díval na příznaky atd. Vše tomu nasvědčuje. ("projevující se porušeným vnímáním reality, poruchami myšlení, nezvyklým chováním a obzvláště sociálním stažením, či netečnosti. Hlavní příznaky zahrnují halucinace, bludy, zhoršení pozornosti a vůle, ochuzení citového života, ztrátu sociálních dovedností, občas lze pozorovat i narušení pohybové koordinace"). Doma už rozbil skříň, vysklil dveře. Řekl, že to má ze steku. Má velké představy o životě. Myslím, že absolutně neví o čem v danou chvíli mluví. Dluží peníze kam se podívá, máme strach, že zadluží i nás. Chtěl jsem se zeptat co s ním můžeme dělat? K lékaři by s náma nejspíš nešel.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Ak máte akékoľvek podozrenie na psychické ochorenie, ešte k tomu tak závažné ako schizofrénia (podotýkam, že to může byť i tzv.toxická psychóza, ktorá má podobné symptómy ako schizofrénia, pričom ju vyvoláva práve užívanie marihuany/, je najdůležitejšie dostať Vášho brata k doktorovi. Skúste ho presvedčiť, poprípade ho nejako dotlačiť - možno rodičia budú mať páky, ak ešte býva s nimi, alebo ho aj nejako "prekabátiť. Bohužiaľ inak nepomožete. Legislatíva hovorí, že donútiť k vyšetreniu alebo hospitalizácii možete jedine po rozhodnutí súdu a ten rozhodne jedine, ak je daný človek nebezpečný pre seba, či svoje okolie. Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

JakubFranta
17. 1. 2014 9:27:20
27.12 byl odvezen do psychiatricke lecebny s podezdřenim na začinajici schizofrenii nebo toxickou psychozu. k doktorovi se ani nebranil jit, nejspiš ani nevěděl kam jde.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy