50885  24. 12. 2013 1:55:08 - tomx

Alkoholismus, Gamblerství, Deprese, Nefunkčnost

Ahoj, jmenuji se Tom. Je mi dvacet let. Už několik let jsem nějakým způsobem narušený. Nejsem schopen navazovat žádné vztahy, jsem stále sám. Neúspěchy v mém sociálním životě akorát prohlubovali mojí depresi, úzkost a já nevím co vše. Již od 16 let jsem pravidelným konzumentem alkoholu. Byli období, kdy jsem pil každý den. Postupem jsem se dostal do "normálu" a pil jen o víkendech, když jsem měl volno. Aktuálně zase piju hodně a do toho se dostalu gamblerství. Během jedné noci jsem se stal gamblerem. Hernu navšťěvuju opravdu často a nemám žádný limit. Jsem schopen tam nechat enormní množství peněz. Pokud u sebe mám dva tisíce a v peněžence kreditku tak to tam nechám a když dojdou peníze jdu domů pro další a vracím se. Už jsem si vědom toho že jsem gambler a že potřebuju nějakou pomoc, ale je hrozně těžké si pomoct a přemluvit se to nedělat. Jsem si plně vědom toho, že ty automaty jsou proherní a že na tom akorát prodělávám. Musim říct, že mám peněz hodně a nemám potřebu je hrát a nepotřebuju mít ještě víc peněz přesto je hraju. A ještě zpět k mým psychickým problémům. Celkově nemám chuť žít a nerozumím reálnému světu. Nemám zájem o nic. Nemám žádné záliby a kromě práce nemám co dělat. Dlouhá léta jsem žil virtuálním životem, kdy jsem pernamentně hrál počítačové online hry a do teď jen žiju sledováním filmů a seriálů. Nedokážu přijít na to proč tu vlasťně jsem a proč bych tu měl být. Také bych měl napsat, že trpím častými sebevraždnými myšlankami. Cítím se ztraceně. Nevím jak dál a co mám udělat abych byl "normální". Stále hledám cíl, smysl života, ale nedokážu na to přijít. Myslím si, že za něco může moje samota a špatné vzpomínky z mého života (otec též alkoholik, gambler, rozvod rodičů, prostředí kde žiji..)

Prosím o nějakou radu, předpokládám to že musim vyhledat nějakou odbornou pomoct, ale přesto bych chtěl vědět jakou přímo a jak to mám přežít do té doby než skončí svátky. Závěrem se omlouvám za asi zbytečně dlouhý popis problému.

Díky za jakoukoliv radu, Tom.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň Tom.
Čo popisujete, je veľmi závažná problematika. Může to mať dve stránky. Jedna je, že ľudia, ktorí majú problém v spoločnosti sa často dostávajú do závislosti - ako akejsi kompenzácie. Druhá stránka je opačná - a to, že rozvinutá závislosť na čomkoľvek nakoniec spůsobuje izoláciu a všetky tie pocity i s depresiami a prípadne i samovražednými myšlienkami. Čiže v terapii určite bude důležité zistiť, čo bolo na prvom mieste, pretože sa musí výjsť z koreňa. Zdůrazňujem, že v terapii - pretože ako popisujete, neviete si len tak povedať dosť. A to je typický symptóm akejkoľvek závislosti - človek to proste voľou neovláda, ako žiadnu inú chorobu. Takže ako prvý krok teraz určite vyhľadajte pomoc ohľadom gamlingu, lebo inak sa nemůžete posunúť ďalej ani osobnostne, ani v psychickom zdraví. Gamblerstvo sa lieči v centrách pre liečbu závislostí, skúste na nete vyhľadať to najbližšie k Vám a určite ho čo najskor navštívte. Popri liečbe sa rieši i to, čo Vás k tomu vedie, može Vás to veľa naučiť a mnoho vecí pomocť zmeniť. Fajn by bolo sa niekomu zdoveriť, aj keď viem, že to je ťažké a práve to je aj Váš problém. Veľmi držím palce, poprípade sa v novom dotaze ozvite ako sa Vám darí.

Komentáře uživatelů ...

Bader
24. 12. 2013 5:31:10
Najhoršie je asi to, že ste sám. Len trochu spriaznená duša by vám veľmi pomohla. Počítače sú super vec len majú jednu chybu. Robia z nás nekomunikatívnych ľudí bez potreby stretávať sa. Ste v podstate sám na všetko a postupom času ste nahradil spoločnosť kohokoľvek počítačom, hazardom. Tu ste hľadal únik i spoločnosť. Je veľmi dôležité u vás, že si uvedomujete problém a chcete tento stav zmeniť. Jedine čo vám pomôže je odborník - psychológ. Tak ako ste to napísal sem. Zdôverte sa mu a pracujte na sebe. Prejde s vami potupy ako s zbaviť nechcených závislostí a podporí vás v začlenení späť do spoločnosti, medzi "ľudí". Držím palce.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy