53069  5. 5. 2014 9:56:42 - Pavelka

Městnání moče?

Pane doktore,
můj problém je vpodstatě celoživotní.Je mi 63 let (180/80) a žiji velmi aktivním ( sportovně) životem.
Jde o toto :
Pokud nejdu močit brzy po nutkání cítím tlak až pálivou bolest v obou ledvinách. Ve dne je to jen mimimálně, ale v noci mě pravidelně tento pocit budí , a je to poslední dobou velmi často ( asi 3 – 4x) spíše v druhé půlce noci. Množství moče je v průběhu noci čím dál tím menší až skoro žádné,ale pocit – jakési spojení klasického nucení s tlakem v ledvinách - stále vyvolává nutnost vstát, a tohoto nepřijemného stavu se zbavit vymočením. Samozřejmě se pořádně nevyspim. Po vymočení tento pocit ustane (já mohu znovu usnout) - jinak se toho nezbavit nelze. Pokud ovšem tento pocit ignoruji a trvá moc dlouho, pak i po vymočení přetrvává bolest mnoho hodin a vzácně jsem i ve stavu "jako po opici" , nebo snad: „jako přiotrávený“
Protože jsem měl vždy slabý průtok moče,chodil jsem pravidelně k urologovi , ten stanovil diagnozu zbytnění prostaty a na to jsem bral prášky asi 15 let. Protože nijak nepomáhaly nevrhl operaci . Normálně bych nešel, ale v duchu jsem si myslil, že to vyřeší i zhora zmíněný problém. Bohužel ne, navíc mi - nyní po roce od operace- přetrvává lehká inkontitence.Ovšem proud je nyní velmi nadprůměrný. Zdůrazňuji, že operace nebyla až tak nutná, zvláště, když při ní našli, že vlastně mám zůženou močovou rouru (k překvapení všech i mě ) a podle mě to byl ten hlavní důvod slabého proudu.(takže jsem absolvoval operace dvě)
Pozn: V ranném dětství jsem často zadržoval moč ( bál jsem se z postele). Též celoživotně beru prášky na tlak, ten je tedy v normálu.Ostatní snad veškeré ukazatele ( biochemie) krve a moč jsou OK,únavu necítím - nyní jen ospalost. Při poslední návštěvě u urologa byly ultrazvukem prohlédnuty ledviny , zda nedochází k městnání moče. Bylo to vpořádku ( ovšem bylo to ve dne, kdy jsou probémy minimální.
Obávám se dalšího zhoršování i když i takto se to nedá asi dlouho vydržet i proto, že se mi nedaří v druhé půlce noci znovu a znovu usínat. Začal jsem brát prášky na spaní, které mi to nyní částěčně řeší, ale co dál?
Děkuji za odpověď.

Zděnek Králík

dr.urolog   dr.urolog [Urolog]
Pokud kompletní urologické vyšetření neprokáže vážnou poruchu, tak je vhodné vyšetření funkce a změn tlaků v močovém měchýři. Mohlo by jít pouze o funkční záležitost, která se dá ovlivnit léky. Ale musí se vyloučit hlavně nadměrná aktivita měchýře.

Komentáře uživatelů ...

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot