53300  18. 5. 2014 21:15:43 - huia

Uzlina v podpaží

Dobrý den,
mám několik měsíců zvětšenou nebolestivou mízní uzlinu v podpaží, je to velká viditelná boule - cca 4cm. Praktická lékařka mě poslala jen na sono, které uvádí, že je uzlina zvětšená (to jsem si taky všimla). Nenásledovalo žádné další vyšetření. Nejdříve jsem měla během roku asi 5x angínu, během posledních potíží s krkem i potíže s uzlinami (objevovaly se ještě za uchem) a teploty. Nejsem si jistá, na mononukleózu možná odběr byl negativní, další odběry nebyly. Ráda bych věděla, co je příčinou té uzliny, co s ní dělat, aby splaskla...Případně jestli navštívit jiného odborníka nebo existuje-li nějaký babský recept, třeba mi jen chybí nějaký vitamín...
Děkuji

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, bylo by dobré, kdybyste věděla, jestli byla odebrána krev na protilátky proti CMV - cytomegaloviru a EBV - epstein-barr viru, které jsou vyvolávači mononukleózy. Dále je potřebné udělat podrobné testy - krevní obraz s diferenciálem, ledvinové, jaterní funkce, případně beta 2 mikroglobulin, LD - laktátdehydrogenáza. Také je možné uzlinu odstranit a poslat na histologické vyšetření.
V první řadě tedy doporučuji krevní testy a pak rentgen hrudníku - srdce a plíce, sono břicha a případně odebrání uzliny. Může se jednat "jenom" o mononukleozy, ale může to být znak i závažnějšího onemocnění, které je nutné vyloučit.

Komentáře uživatelů ...