53448  27. 5. 2014 13:37:16 - jaja.2

Problemy s dennim spankem u 5mesicniho miminka

Dobry den,
mame problem s dennim spankem a usinanim u 5mesicniho miminka.Hlavne i s usinanim.
Da se rict ze toto trva od 5tydne.Je unaveny ale proste oci nezavre.Resila jsem to s drndanim na ruce,to zabral a do 15min spal.Vecer jsme zacali trenovat usinani samotny,po 3tydnech uz je to v pohode.Vecer mu to nedela provblemy,ani v noci,ale proste pres den ikdyz je fakt unavenej a potreboval by spat tak nezabere. Prosim o radu,jestli bych mu stim mohla nejak pomoc.
Diky moc. Jana

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Vaše otázka je více o zkušenosti než medicínkych zalostech. Spánek je velmi individuální záležitost. Pokud Vaše dítě spí celou noc v kuse 10 - 12 hodin, nebude potřebovat tolik spánku přes den, odhadovala bych 1-3 hodiny 2x během dne. Čím je dítě mladší, tím je méně schopno spát hlubokým spánkem, hlavně počátek spánku bývá u malých dětí velmi mělký, proto děti na rozdíl od nás usínají huře, to je přirozené. Zkuste místnost, kde spí pěs den, co nejvíce zatemnit a hlavně první pulhodinu se pokuste zajistit co největší klid. Například my jsme oba syny uspávali v náručí na gymnastickém míči, nebo přes den v kočárku. Ani si je neumím v tomto věku pědstavit usnout jen tak, že je položím do postýlky. Toho byl schopen starší syn asi od 8 měsícu.
MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, ráda by doplnila odpověď paní doktorky vlastní zkušeností. Píšete, že miminko má 5 měsíců, ale nepíšete, jestli ho jenom kojíte, nebo mu dáváte i příkrmy, resp.umělé mléko. Ze zkušenosti s mým synem vím, že nemohl usnout, protože byl hladový - i když byl těsně po kojení, moje mléko mu nestačilo už od 4.měsíce. Také jsem odsledovala, že když spal špatně přes den, spal špatně i v nosi a naopak a bylo to právě kvůli "hladu". Možná byste tedy mohla vyzkoušet dát mu před den už i umělé mléko nebo navíc odstříkáné Vaše mléko a v noci také. Jestli se bojíte, že se naučí na flašku a pak už nebude chtít nic jiného, tak to se stát může - u nás se to nestalo ani u syna ani u dcery - měli prso i flašku se sunarem - dcera vlastně doposud (17 měsíců).

Komentáře uživatelů ...

jaja.2
3. 6. 2014 20:34:45
Dobry den,bohuzel mi pres noc v kuse nespi.Do postele ho ukladam ve 20hod.bud usne hned nebo do pul hodky.Pak se kolem 23:30hod zacne knourat a kroutit,tak ho uklidnim a nekdy usne nebo se probudi a musim ho udrndat.To same je kolem 1:30hod a pak kolem 3hod.se vetsinou budi,ale to uz jdem nakojit a bud potom usne nebo je jeste pul hodiny vzhuru.Snazim se ho bud drzet za ruku jestli se sklidni a usne,ale vetainou ho udrndam na ruce.Pak kolem 6hod.se zacne knourat a kroutit,tak to si ho vezmu k sobe do postele a spime do 7hod. Co se tyka spanku prea den tak dopoledne jsem rada ze spi 15-30min,po obede spi 45-60min(ale to se dvakrat provudi a musim udrndavat) a odpoledne spi tak 30-45min.Prijde mi to na tak maly mimi dost malo:(
jaja.2
5. 6. 2014 19:40:59
Dobry den,plne kojime...pres den kazdy 2 az 2,5hod a posledni kojeni mame v 19hod a trva 40-50min.Na 5.mesicich vazil 7,70kg a 72cm,takze si myslim ze prospiva dobre.Za 24hod.krmim 6-7x.Uvidime,pokud se to za tyden nezlepsi,tak zkusim vecer nasadit sunar.diky
MUDr.Jarkovska [Pediatr]
16. 6. 2014 21:53:22
Ano, může jít i o hlad, který by se v tomto věku dal řešit i zavedením nemléčných příkrmů podle běžných pravidel. Také se může jednat o prořezávání zubů.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí