53946  26. 6. 2014 13:32:52 - Majky30

Častá bolest hlavy, únava,...

Dobrý den pane doktore/paní doktorko,obracím se na Vás s prosbou o objasnění mých potíží.Je mi 31 let.Mám 2 děti.Už více jak rok pociťuji velkou únavu, asi tak 2x do týdne mě bolí hlava, začne mírnou bolestí a trvá, obyčejný Paralen mi na to nezabírá, beru si Ibalgin.Motá se mi často hlava,nížší tlak mi byl naměřen. Co mě ale na sobě trápí, je,že si připadám opravdu "blbá",cítím,že mi to myslí míň,pomaleji, stávají se mi často nehody,kdy třeba v kuchyni zavadím o lžičku v hrnku, každou chvíli něco spadne,nebo zavadím ramenem o futro dveří,jsem roztržitá,nešikovná...Nechávám se snadno ovlivnit stresem a dopředu přemýšlím o povinnostech,které mě čekají a mám z nich strach.Začalo to asi tak po porodu prvního syna. Nevím, kde vězí problém, zda je všechno jen psychického charakteru nebo i fyzického. Loni jsem si nechala vyšetřit krev,protože jsem chtěla vyloučit encefalitidu,ta se naštěstí nepotvrdila,lékař mi naměřil nižší tlak a nižší hladinu cukru v krvi,také nízký obsah draslíku. Doporučil mi jíst víc cukrů,častěji, pít kávu a doplňovat draslík, ale žádná změna.Docházela jsem také více jak rok za psycholožkou na terapii, měla jsem úzkosti,strach o blízké,přemýšlela o smrti a často plakala,svěřila jsem se jí i s fyzickými problémy. Terapii jsem už přerušila,shodly jsme se na zlepšení,depresivní stavy už nemám,ale ty fyzické problémy přetrvávají. Praktická lékařka mi naordinovala lehká antidepresiva,ale nevidím žádný účinek.nastoupila jsem na rekvalifikaci,takže se potřebuji soustředit a učit, nechci být takhle nešikovná a hloupá,když jsem ještě mladá.Děkuji za názor,Majky

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, mohlo by se jednat o tzv. psychosomatický syndrom, kde se Vám psychické obtíže - deprese, somatizují - vtělují do těla a reagujete bolestmi. Tato diagnóza je ale až na posledním místě, když se vyloučí tělesná příčina.
Doručila bych návštěvu neurologa. Ty obtíže, které popisujete, by mohli být předzvěstí i závažnější nemoci typu roztroušená skleróza nebo nějakého zánětu na úrovni nervů. Proto bych s případným vyšetřením nečekala. Možná bych také doporučila udělat krevní testy na autoimunitní choroby. Je dobré začít od méně náročních testů k těm náročnějším. Jak ale říkám, může to být tělesná příčina, ale nemusí.

Komentáře uživatelů ...