54225  10. 7. 2014 23:43:11 - jizerka70

Sport po embolii?

Před 2 měsíci jsem prodělala náhlou plicní embolii (současně tromboza v lýtku), žádné komplikace, po 14 dnech jsem se vrátila do práce. Nyní jsem na Warfarinu, ale jinak se celkově cítím velmi dobře, bez jakýkoliv problémů, opět jezdím na kole a běhám. Chtěla bych příští měsíc absolvovat plánovanou cestu do Indie, včetně treků i přes 5 - 6 tisíc m n.m. Již dříve jsem byla v podobných nadmořských výškách, které jsem zvládla bez větších obtíží. Všechna vyšetření (plicní, kardio, krevní testy) mám v pořádku. Je nějaký důvod, proč bych měla svoji cestu zrušit? Pokud ne, měla bych se nějak hlídat, mít s sebou nějaké spec.léky? Děkuji!

dr.urolog   dr.urolog [Urolog]
Bez znalosti Vašeho zdravotního stavu a historie Vám nemůžu odpovědět nejlépe, ale dlouhé cestování, pouze 2m. po embolii, vysoké nadmořské výšky a v neposlední řadě Warfarin - nebezpečný lék... Dle mého názoru byste zbytečně výpravou riskovala

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
12. 7. 2014 14:27:21
K tomu by se měl vyjádřit hlavně ošetřující lékař, v nemocnici a případně i praktik, který Vás léčil. Pokud užíváte Warfarin, tak byste měla mít pravidelně sledovanou srážlivost krve. Sport asi nevadí, ale v ČR jste v dosahu lékařů, kdyby byly potíže. Tak brzy do Indie mi přijde nevhodné, jednak velká fyzická zátěž, na kterou momentálně natrénovaná nejste (ve velehorách je řidší vzduch). A potom zdejší zdravotnictví není jako naše. Mají tam špičková pracoviště, ale v horách je dostupnost horší. Mně by to přišlo problematické i pro podobnou cestu ve Švýcarsku, kde je špičkové a dostupné zdravotnictví. V Indii může být i jazykový problém, angličtiny Afričanů, Indů a jiných neevropských národů je z mého pohledu velmi špatně srozumitelná. Přitom rozumím velmi dobře jak Britům, tak i Američanům, Kanaďanům, Australanům nebo i evropským mluvčím z jiných národů. Já bych doporučil ten sport v rozumné míře, horskou cestu leda na Slovensku a nebo Rakousku maximálně.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot