55036  21. 8. 2014 11:22:23 - 2645

Pitný režim po odstranění ledviny?

Dobrý den.
Minulý rok 8/2013 jsem byl na operaci, byl mi zjištěn nádor a odstraněna pravá ledvina. Prosím o informaci co se týká pitného režimu po odstranění ledviny.(věk 69 let)Děkuji.

dr.urolog   dr.urolog [Urolog]
Obvykle je možno pít normální množství tekutin - kolem 2,5 litrů. Pouze při nedostatečné funkci zbylé ledviny se příjem redukuje. Poučil by Vás však lékař, u kterého jste sledovaný

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
22. 8. 2014 14:30:22
Přesné doporučení by Vám měl dát ošetřující lékař, ať už nefrolog nebo urolog, případně praktický lékař. Jde o to, jak funguje zbývající ledvina, pak i o to, jestli nemáte třeba sklon k tvorbě ledvinových kamenů, zánětů, nemáte cysty. I nějaké interní onemocnění by mohlo ovlivnit doporučení pro pitný režim. Doporučuji Vám, abyste věc prokonzultoval s nefrologem a na urologii, možná začnete u praktického lékaře, který by Vám k nim dal doporučení. I když byste tam možná mohl zajít rovnou, pokud jste už u nich veden. Nemáte-li žádné doporučení (což vám měli dát před operací i po ní), tak bych volil obecně doporučovaný pitný režim, tj. 2 litry denně, rovnoměrně v menších množstvích během celého doby, kdy jste vzhůru. To vychází na jedno deci za hodinu, zbylé 0,4 l lze vypít např. po ránu dvě deci a podobně po obědě a večer - místo obvyklé jedné deci po hodině. Málo pít by asi vadilo a pít moc možná taky.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot