55359  10. 9. 2014 14:25:18 - Peter0622

Nádor v mieche

Dobrý deň,volám sa Peter mám 45 rokov
prosím vás chcel by som sa spýtať na moju diagnózu poprosiť o váš názor. Približne pol roka pozorujem chvíľami tŕpnutie rúk akoby ochrnuli a najma pri kýchnutí alebo kašlaní. Bol som na magnet. rezonancii aj na Ctčku... pozoroval som už cca rok pichavú bolest v krčnej chrbtici. Pred mesiacom mi zistili po vyšetreniach nález intradurálny intramedurálny tumor v rozsahu C2-4 s kompresiou miechy podľa of. popisu astrocytom. Doktor mi odporučil operáciu, kt. je ale veľmi náročná keďže nádor je na veľmi citlivom mieste a riziká sú veľmi veľké... Je možnosť vyzdravenia alebo mať slabé ruky po operácii alebo ochrnúť, alebo smrť. Doktor povedal že nevie ako bude telo reagovať a ešte sa nevie či je zhubný alebo nie. Chcel by som sa spýtať na váš názor, bolo by možné zvážiť inú možnosť okrem operácie? Mama mala tiež nádor ale v mozgu, mˇôže to byť dedičné?ona mala menši a ožiarili jej ho gama lúčom v Prahe. Lenže doktor mi povedal že už je moc veľký a v mojom prípade by sa to nemalo robiť.Chemoterapia by nebola účinná,viem že keby sa nevybral mohol by ma zadusiť kedže tlačí na pľúca. Existuje podľa vás iná možnosť?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, bohužel váš případ je opravdu velmi složitý, umístění tumoru je ve velmi špatné lokalizaci (jak pro útlak míchy a okolních orgánů, tak k eventuelním rizikům operace). Můžete zkusit konzultovat jiného lékaře (většinou vyšší pracoviště - univerzitní či fakultní nemocnice).
Není ještě jasné, o jaký tumor se jedná, jestli je benigní či maligní, jaká je jeho histologie, a tyto faktory ovlivňují rozhodnutí o další léčbě. Přesto můžete ev. zkusit zaslat dokumentaci do protonového centra v Praze, kde se lékaři podívají na vaši dokumentaci kterou jim zašlete a vyjádří se, zda je či není možnost ozařování protony (bohužel vám nemohu říct, zda zrovna váš nádor, i vzhledem k velikosti je či není vhodný k protonové léčbě, ale za dotaz nic nedáte).
Jinak vztah k dědičnosti tumorů existuje.

Komentáře uživatelů ...