55367  10. 9. 2014 23:18:22 - MarianB

Rýchle trávenie ,krv v stolici

Dobrý deň,
Môj problém začal bolesťou konečníka a následním krvácaním v stolici. Po kolonoskopii u gastroenterológa mi bolo povedané, že mám ulcerhóznu kolitídu a 5cm v konečníku a 10cm v konečníku 2 rany vo veľkosti 5korunáčky, ktoré mi krvacajú a nejdú zahojiť. Dostal som od lekára na preliečenie rôzne maste, čapíky, lieky, nič mi však nepomáhalo a lekár mi povedal, že je to nevyliečiteľné. Začal som pátrať a upravovať stravu. Po rôznych vylučovacích metódach som došiel k tomu, že nemôžem mliečne výrobky a výrobky z klasickej pšenice. Krvácanie sa mi upravilo po prestaní konzumácii mliečnych a pšeničných výrobkov asi o 85%. Prestalo aj nadúvanie a nafukovanie-to bol ďalší problém, o ktorom som sa nezmienil. Momentálne ma však trápi veľmi rýchle trávenie. Po každom jedle asi po hodine až dvoch idem na stolicu, kdežto už poobede vidím v stolici zvyšky nestráveného jedla, zeleniny, ktoré som konzumoval na raňajky. Na stolicu chodím 3-5 krát denne, zjem veľa jedla a mám 74 kg pri výške 182cm. Nemám sedavé zamestnanie. Za pomoc ďakujem Marián

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý deň, ulcerozna kolitida je celkom závažné chronické črevné ochorenie - chronický črevný zápal. V texte neuvádzate, či beriete nejaké špeciálne lieky typu sulfasalazin, kortikoidy, prípadne, či doktori neuvažovali o operácii. Ochorenie je rizikové kvoli tomu, že na podklade zápalu a vredov može vzniknúť karcinom čreva. To, že ste upravil stravu tak, aby Vám to čo najviac vyhovovalo, je skvelé. Ak sa upraví jedálniček a užívate vhodné lieky, ochorenie by sa mohlo stať bezpríznakovým, samozrejme, može dojsť k obdobiu ataky. Je veľa informácií, ktoré neviem, ale možno by som na Vašom mieste skúsila konziliárne vyšetrenie na nejakom vyššom pracovisku, ideálna by bola fakultná nemocnica alebo nemocnica vo vačšom meste - odd. gastroenterológie. Za názor iného lekára nič nedáte. Predpokladám, že všade sa dátelefonicky objednať. K vyšetrenie potom musíte mať so sebou kompletnú dokumentáciu. Veľa šťastia.
MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, vzhledem k tomu, že mám s nespecifickými střevními záněty hodně zkušeností, doplním ještě paní doktorku - ulcerózní kolitida je sice nevyléčitelné onemocnění (pokud nebudeme počítat s možností úplného odstranění tlustého střeva, které nemoc vyléčí), ale existuje dostupná léčba, díky které se pacient dostane do remise (klidového stádia nemoci) se žádnými nebo jen slabými relapsy. Předpokládám, že nyní nějakou léčbu máte a pokud ani na této léčbě nedochází ke zhojení vředů a ústupu obtíží (častá stolice, nestrávenné zbytky, hubnutí), pak je na místě biologická léčba, která ve většině případech zabere. Musí ale selhat léčba kortikoidy a imunosupresivy. Proto pokud váš lékař již jinou léčbu nenabízí, navštivte opravdu nějaké specializované centrum ke konzultaci o dalším postupu. Pokud nemáte ještě biologickou léčbu, pak možnosti léčby u vás ještě nejsou vyčerpány.
Co se týká diety, všeobecně se udává jíst bezezbytkovou stravu, ale pravda je takocá, že je nutno se vyhýbat zejména potravinám, co mohou poškrábat citlivou sliznici střev (ořechy, popcorn, jadérka), a pak potravinám, co nadýmají (luštěniny a zelí) a třetí skupinu tvoří potraviny, na které si musí každý přijít sám (u vás mléko a mléčné výrobky).

Komentáře uživatelů ...