55375  11. 9. 2014 11:20:31 - juraj698

Podrazdeny zub

Dobry den,
chcel by osm sa opytat ci tu nemate niekto skusenosti s takou vecou, mne zubarka plombovala predny zub. mal som kaz,pri dasne bol na prednom zube. taka cierna bodka a okolo odlupnuta sklovina este aj. spravila to, zub nadherny ako pred tym,bielucky, ALE zub ostal taky akoby podrazdeny. skusal som kdejake pasty elmex,sensodyne,ustnu vodu listerine(aj tu z lekarni za 4 eura 250ml,ktora sa len v lekarni da kupit) ale nic. tak som siel za nou(asi po 2 mesiacoch), a ona mi to potrela niecim. proste zbrusila predok zuba a aplikovala na to nieco, ze potom to uz nebudem citit. asi tak na den dva, sa to zlepsilo a znova to iste
:( co s tym? viete niekto? uz ste sa s tym stretli? dakujem za rady...

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý deň, Vášu otázku odošlem stomatologovi.
MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
MUDr.Michejda: prechodna citlivost(nekdy par dni, nekdy i tydnu) po aplikaci vyplne muze pretrvavat, kazdopadne by to melo prestat bolet. U pana bych doporucoval jeste chvili pockat, paklize se to nespravi udelat vypln novou. U kompozitnich vyplni je technologie zhotoveni narocnejsi, jestlize dojde k nejake chybe pri aplikaci adhesivniho systemu (zde by to mohla byt vlhkost, pac. totiz psal, ze to bylo v blizkosti dasne) nebo cokoli jineho, tak muze se stat, ze vypln "nechytne" tak jak by mela. Pak se treba udela pod plombou jakasi spara ktera "pumpuje" dentin odb. se tomu rika pumping effect, to pak boli pri kousani.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
11. 9. 2014 20:44:35
Zub po vrtání může nějakou dobu trochu bolet nebo být citlivější. To by ale mělo trvat tak týden, pak ustoupit. Jiná věc je, že někdo má citlivější zuby. Tj. jsou přecitlivělé, i když tam kaz není. Zvláště obnažené krčky bývají citlivé, pak jsou vhodné zubní pasty typu Elmex sensitive. A hlavně, používat ten nejjemnější zubní kartáček, nejčastěji doporučují zubaři Curaprox, ten s nejjemnějšími štětinami má číslo 5460 ultra soft.
juraj689
11. 9. 2014 21:02:13
presne ten elmex pouzivam co pisete, prave dnes som si kupil dalsi... uvazujem este o kupe toho oranzoveho elmexu gele. co sa pouziva raz za tyzde(raz pred rokmi som ho mal). kefku pouzivam vyhradne mäkku. pani MUDr.Kazikova, budem rad ked to posuniete nejakemu stomatologovi,nec h sa vyjadri, a potom mi to tu napisete. dakujem krasne.
Jarda1
11. 9. 2014 21:10:30
Pozor na značení kartáčků, u některých je měkký dosti tvrdý. Vlastně i Curaprox má tři tvrdosti, soft (měkký), supersoft a ultrasoft. Některé neznačkové kartáčky, které byly označeny jako měkké či soft, tak byly výrazně tvrdší než soft od Curaproxu. Tak jsem je hned vyřadil a používám jen ozkoušené značky.