55455  15. 9. 2014 16:01:13 - frantisek01

Závislost na benzodiazepinech

Mé matce předepisuje bezmála 10 let obvodní lékařka Neurol, na potíže se spaním a tzv na "nervy". Dávku 25 mg užívá pravidelně před spaním a při nečekaném rozrušení se na něj bez váhání obrátí. Pozoruji na matce příznaky závislosti a mám obavy, že obvodní lékařka dělá v léčbě chybu, která již má pro mou matku vážné důsledky. Jak se mohu proti jejímu jednání bránit? Matka si myslí, že léky jsou bezpečné, tvrdí že jí je s léky "dobře", příbalový leták ani mé rady nebere vážně a naprosto důvěřuje své lékařce, která ji o bezpečnosti i po mé urgenci opětovně ujistila. Obvodní lékařka se mnou o této situaci odmítá komunikovat. Jaký na to máte názor a máte pro mě nějakou radu jakým způsobem se dá tomuto neuváženému předepisování léků zabránit? Je nějaká oficiální cesta jak tuto situaci řešit? Zoufale prosím o jakoukoli odpověď, s přáním pěkného dne. František.

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, je možné si na Neurol vypěstovat závislost. Opravdu by se Neurol měl brát spíše nepravidelně v začátku rozrušení na uklidnění. Dále se Neurol podává spolu s antidepresivy, kterých účinek nastupuje do 2-3 týdnů, než se vytvoří dostatečná hladina - Neurol je tedy takový pomocník, pak se ale vysazuje. Dávka 25mg neexistuje, asi jste měl na mysli dávku 0,25mg - je to nejslabší dávka, co může být, ale po 10 letech užívání tam závislost být může. Otázkou je, jestli má maminka závislost na té chemické látce, co obsahuje Neurol, nebo jestli "jenom" na braní pilulky..Neznám nároz lékařky, jenom ten Váš, ale popravdě, často jsem zažila, že lékař ani tak léky někdy předepisovat nechce, ale pacient naléhá natolik, dokonce i pod výhrůžkami, že lékař bývá pod tlakem a nakonec lék předepíše. Často to bývá u antibiotik.. Takže opět, nedokážu se vyjádřit, jestli paní doktorka něco dělá špatně nebo ne, protože vím, že jsou možné obě varianty..Jestli si nepřejete, aby Vaší matku léčila tato lékařka, tak s tím asi nic neuděláte, jestli jí matka sama nechce změnit (na změnu lékaře má každý právo) - jestli je Vaše matka svéprávní, tak rozhoudnout se musí sama. Vy to můžete s ní prodiskutovat a nějak se zkusit dohodnout, ale to je asi vše.

Komentáře uživatelů ...

Cocopinc
16. 9. 2014 22:49:57
To bych se spíš divila, kdyby závislá nebyla. Já si musím zas pomáhat lexaurinem a snažím se dělat maximum abych se naučila to bez něj zvládat - beru k tomu ještě silná antidepresiva... Já myslím právě, že tyhle léky jsou určené na dočasné zvládání potíží, dokud se člověk nenaučí je řešit bez léků. Ono nečekané rozrušení může mít každý. Já si to beru při nesnesitelné úzkosti nebo záchvatech panické ataky. A snažím se to zvládat postupně sama. A daří se mi to. Mám i dobrou psychoterapeutku. Myslím, že k tomu ty léky jsou. A ne na užívání tímto způsobem.
frantisek01
17. 9. 2014 14:06:29
Popisujete variantu, kdy lékař předepíše lék pod nátlakem pacienta. Není lékař povinen tyto situace zvládat zvlášť pokud se jedná o lék s potenciálem závislosti? Pokud tomuto nátlaku lékař podlehne je to dle mého názoru fatální a odsouzeníhodná chyba, která počáteční závislost pouze prohlubuje a velmi mě překvapuje, že tuto možnost řadíte do kategorie "nedokážu se vyjádřit, jestli paní doktorka dělá něco špatně nebo ne". Ať již pod nátlakem nebo ze svého vlastního rozhodnutí předepisuje lékařka dlouhých deset let lék, který se lege artis užívá maximálně 6 týdnů. Jediné účinky, kterých se u Neurolu dlouhodobě smí využívat, jsou dle informací poskytnutých v lékárně, účinky antikonvulzivní. Zajímalo by mě, jakými informacemi byste chtěla toto jednání podložit, abyste byla schopna říct, zda-li lékař pochybil či nikoli. Nicméně srdečně děkuji, za první část vaši odpovědi, bude s vašim jménem sloužit jako odborná rada v příloze stížnosti zdravotní pojišťovně a ČLK. S pozdravem, František.
MUDr.Ciefova [Internista]
17. 9. 2014 14:23:25
Dobrý den, moje babička (žijící na Slovensku) má stejný problém. Také už asi 20 let bere dávku 0,25mg, před spaním a bez léku už nedokáže usnout. Dle mého názoru je to ale už závislost spíše psychická než závislost na konkrétním léku, protože jde opravdu o slabou dávku a při delším užívání již vzniká tolerance, tedy to, že látka ztrácí účinek. I když jsem se jako lékařka snažila babičce situaci vysvětlit, nepochodila jsem. No když jí to dělá dobře, a jiná antidepresiva nebere, nechám to tak. Jediné, co jsem mohla udělat bylo to, že jsem babičce všechno vysvětlila a snažila se jí léku zbavit. Vše bez efektu. Je to její zdraví a zas tak velká dávka to není.
frantisek01
17. 9. 2014 14:50:15
Mudr.Ciefova - děkuji za zajímavý komentář! Mohu se zeptat, jakým způsobem si lékaři v těchto případech předepisování léků sami před sebou či oficiálně obhajují? Proč nepoužívají Neurol podle doporučení - tj. krátkodobě a předepisují tento lék desítky let? Na potíže s nespavostí existují modernější hypnotika z řady Z a na úzkostné stavy či deprese jsou k dispozici antidepresiva, která jsou určena k dlouhodobému užívání. Naprosto tomuto jednání nerozumím, je to neznalost, lenost, pochybení? Podle studie ADHOC, kterou prováděla geriatrická klinika 1.LF v letech 2001, užívala dlouhodobě benzodiazepiny 1/3 seniorů ČR a z této třetiny byly u 30% pacientů, pozorovány příznaky fyzické či psychické závislosti na těchto lécích. Pokud někdo tento fakt přehlíží, nedodržuje doporučení pro užívání léků, měl by za to nést odpovědnost! Přeci se jedná o léky na předpis, ...pacienti jsou v tomto případě poškození laici.