55513  19. 9. 2014 21:35:02 - MOndo

Zásah el. proudem

Dobrý večer,
cca před dvaceti minutami jsem nejspíš dostal zásah el. proudem. Píši nejspíš, protože bydlím v panelovém domě a zásah jsem dostal po tom, co jsem se levou nohou dotkl topení. Nezdálo se mi ale, že by to byla "klasická" statická elektřina. Proud projel levou částí mého těla. Cítil jsem divný pocit na srdci a končilo to brněním ruky. Navíc mám od té doby zalehlé levé ucho a prvních 10 minut po incidentu se mi mírně točila hlava. Teď už je to až na to zalehlé ucho relativně v pořádku. Tep mám asi v pořádku a tlak nevím. Jen by mě zajímalo, jestli to může mít nějaké dodatečné následky a jestli mnou popisovaný stav odpovídá opravdu zásahu el. proudem. Jde mi o to, aby se nikomu nic nestalo a problém s topením se odstranil. Vůbec bych se nedivil, kdyby nějaký retardovaný soused dělal něco s elektrikou. Díky za odpověď, Radek.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, mohou se v prvních 24 hod objevit drobné arytmie, brnění ruky může přetrvávat delší dobu. Pokud bude přetrvávat, zkuste magnezium. Pokud bude přetrvávat zalehnutí v uchu, navštivte ORL lékaře.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
20. 9. 2014 13:58:02
Myslím, že se nemusíte obávat. Zažil jsem vícekrát zásah el. proudem ze zásuvky, někdy jsem dostal jen ránu, jednou mě to vyloženě odhodilo dozadu. Nejhorší je, když např. něco držíte a nemužete to pustit, tak jste pod proudem stále a může to poškodit činnost srdce. Nízké napětí (tj. ze zásuvky, el. terminologie je taková) je možná nebezpečnější než vysoké. U vysokého napětí bývají hlavní problém popáleniny. Nízké střídavě napětí toto nepůsobí, ale může dojít k zástavě srdce.