55567  23. 9. 2014 18:06:54 - hluchavka

Jak je to s EKG

Dobrý den!
Reaguji na odpověď na dotaz č. 55480. Jsem z vesnice, do i z města 3 km, třeba i s nákupem. Bez problému, chodit jsem zvyklá, navíc mám 60kg na 180cm a nižší tlak. Na poslední letošní preventivní prohlídce jsem sice byla na testu krve, ale na EKG jsem poslána nebyla. Lékařka mi řekla, že jsem v pořádku. S její odpovědí nejsem jaksi spokojena, nechala bych si tedy raději podle Vaší rady někde změřit zátěžové EKG. Musím na to mít doporučení a na jaké odd. se obrátit? Není to pouze pro sportovce? Snad je nějaké takové i v Teplicích. Díky za upřesnění!

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, normální EKG není podmínkou vybavení ordinace praktického lékaře, ale má tu možnost vás poslat do interní ambulance. Zátěžové EKG (ergometrií) žádný praktický lékař nemá, je prováděno v kardiologických ambulancích, na které se můžete zkusit obrátit. Není to vyšetření pouze pro sportovce, právě často se provádí u lidí k diagnostice ischemické choroby srdeční nebo u lidí popisujících různé obtíže při nebo po zátěži. Většina ambulancí provádí vyšetření na základě žádanky od praktického lékaře, mohou ale být ordinace, které vás vyšetří i bez žádanky od praktického lékaře, ale pak by vás mohli považovat za samoplátce. Je to různé u různých ambulancí, tak je lepší se poptat.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
23. 9. 2014 19:03:25
Neuvedla jste věk, jinak nevím, jestli součástí pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře je i EKG. Řada praktiků EKG má, ale myslím, že není povinným vybavením ordinace. Sám jsem taky nezažil EKG u praktického lékaře. Z pohledu kardiologa je zas EKG jen jedním z vyšetření, více zjistí např. z echokardiografie. Pokud byste udávala nějaké potíže se srdcem, např. zadýchávání při rychlé chůzi, aby by vás vaše lékařka poslana na kardio vyšetření specialistům. Zátěžové EKG se neprovádí běžně ani u kardiologů, jen v určitých případech. VYšetření, které jako pacient podstoupíte, to určuje lékař. Ten je zas vázán standardními postupy a tím, co v dané situaci proplácí zdravotní pojišťovna. Pokud chcete některé vyšetření navíc, tak např. tu jsou vyšetření pro sportovce, kde fungují kardiologové a ta vyšetření provedou. To je ale už za vlastní platbu, protože důvodem vyšetření nejsou potíže pacienta, ale např. doporučené tréninkové zatížení ap. Vyšetření na vlastní žádost je možné pro každého, netýká se to jen vrcholových a výkonnostních sportovců. V zásadě tam vyšetří i toho, kdo sportovat nechce, pokud si to objedná.
hluchavka
26. 9. 2014 13:04:45
Tohle už je otimističtější odpověď, než byla tady na můj první dotaz. Díky! Tam jsem uvedla jak věk tak i to, že bez problému ujdu třeba 25 km, ale nedoběhnu autobus. Bylo mi doporučeno začít trénovat pomalu chůzí okolo domu a po schodech do patra :-( Pokusím se tedy najít nejbližší kardiologii. Uvidím, co mi doporučí, případně jestli složitější vyšetření "utáhnu" finančně :-)Děkuji:-)
MUDr.Ciefova [Internista]
26. 9. 2014 15:05:51
Je možné, že vaše srdce na rychlejší zátěž reaguje neadekvátním zvýšením srdeční frekvence, nemusí jít ani o arytmii. Ergometrie by to popsala nejlépe. pokud ale nebude přítomná arytmie, tak zvyšování kondice bude jedna z metod, jak srdce adaptovat.