55569  23. 9. 2014 19:31:22 - Anell

ROACCUTANE, kedy mocť bezpečne otehotnieť.

Dobrý večer,
mám 32 rokov, v roku 2012 som pól roka užívala roaccutane a taktiež tento rok 2014 ešte zatiaľ užívam 30 mg deň. Teraz v 20 októbra ho doberiem a končím s liečbou. Plánujeme dieťatko, chceme začať na ňom pracovať v októbri 2015, aby bol nejaký odstup po tak silnom lieku...Ale stále mám obavu keď čítam, že treba po tomto lieku počkať s dieťatkom až 2 roky :( Prosím Vás kedy budem môcť v kľude otehotnieť, aby som nepoškodila vývin svojho dieťatka? Je bezpečné už začať v októbri 2015.?. či koľko treba čakať? Nechcem nič zanedbať... Za odpoveď vopred ďakujem!

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Nie som Váš lekár, takže rozhodne moju radu berte ako ďalší z možných názorov, ale pokiaľ viem, tak Isotretinoin (Roaccutane) je latka, ktorá sa z tela pomerne rýchlo vylučuje, udáva sa rádovo v dňoch, Tak si myslím, že čakanie až 2 roky je zbytočne dlho! Už mesiac po ukončení liečby, je možné riziko prakticky nulové. Vo vasom pripade može byť riziko sice mierne zvýšené, nie však dramaticky. Ja by som Vám doporučila počkať s tehotenstvom tak 3 mesiace, medzi tým by ste mohla začať užívať vitamíny pre tehotné, alebo aspoň kyselinu listovú, vitamín C, E, selén a zinok. V prvom trimestri doporučujem si nechať urobiť genetické testy tzv. prvo-trimestrálny screening, ktorý by poprípade genetickú vadu odhlali skor ako dovŕšite 14 tt.
MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, tyto časové úseky se opravdu hodně liší, přesné doporučení neexistuje. Čistě teoreticky se udává, že žena nesmí otěhotnět v době užívání a 1 měsíc po skončení užívání léku isotretinoidu, kam patří Roaccutane (1 měsíc je doba nejdelší eliminace metabolitu 4-oxo-isotretinoinu). Údaje 3 let se týkají léku starší generace, který se u nás používá k léčbě lupénky (Acitretin s metabolitem etretinát).

Komentáře uživatelů ...

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk