55592  25. 9. 2014 17:48:41 - nikol278

Zvýšená teplota, liečba nepomáha!

Dobrý den,
Předem Vám chci poděkovat za Váš čas, který mi věnujete. Začnu podrobně a od začátku. Poslední týden v srpnu jsem byla v Chorvatsku, kam jsem jela s teplotou okolo 37,5 a antibiotiky duomox 750, kdy mi obvodní lékařka tvrdila, že do tří dnů budu zdravá "jako ryba". Potíže neustoupily, bolesti hlavy a teplota trvaly do konce dovolené, proto jsem po návratu navštívila opět svou lékařku. Diagnóza zánět vedlejších nosních dutin. Nasadila druhá antibiotika, erdomed a zodac. Po dobrání antibiotik teplota i bolest hlavy přetrvávaly. Prozkoumala jsem diskuze na internetu a našla jeden dobrý "fígl" lékaře z ORL a to zasouvání ušních tyčinek do nosu kdy se má spustit rýma. Trochu to pomohlo, používala jsem ještě sono lampu a vida, po týdnu teplota zmizela a bolest hlavy byla minimální. Jenže od této soboty tzn. Od 20.9. Mi přijde, že je to čím dál tím víc horší. Už v pátek večer teplota 38,3 a také průjem, který u mě trvá v podstatě do dneška. Nezvracela jsem, ale je mi hodně na zvracení. Horečku už nemám, pouze zvýšenou teplotu. Co mě ale trápí nejvíce je aktuální bolest hlavy především na levé straně ve spáncích a hlavně uvnitř hlavy. Je to zvláštní bolest, určitě ne od teploty ale velmi nepříjemná. Občas mám zalehlé ucho, buď jedno nebo obě a přijde mi, že vidím rozmazaně. Také se mi motá hlava. Studuji gymnázium, dnes jsem byla poprvé ve škole a nemůžu se absolutně na nic soustředit. Možná to má spojitost s krční páteří, protože od neděle mě bolí šíje a teď už i celá záda. Dneska jsem byla na vyšetření očního pozadí na doporučení mé obvodní lékařky. Vše co se týká očí v pořádku, ale oční lékař mi doporučil vyšetření na neurologii, kde mě ale odmítli, protože mi nebylo 18 a dětský neurolog prý má volný termín až v březnu. Mám strach, říkám to upřímně. Možná jsem si to vsugerovala, ale nepřijde mi to už normální. Přemýšlela jsem nad tím jestli to nedejbože nemůže být rakovina, nádor na mozku a podobně. Nevím co mám dělat. Děkuji Vám za přečtení mého dotazu a Vaše rady. Přeji pěkný den.

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, Váš problém opravdu může souviset s vleklým zánětem vedlejších nosních dutin. V tom případě pomůže ORL lékař, ale termín na březen není opravdu možný. Jestli Vás nechtějí ošetřit samotnou, zkuste zajít na ORL s rodičem. Váš stav ale akutní, to prostě nepočká, takže by měla být možnost, aby Vás i dětský lékař vyšetřil. Momentálně mám v ambulanci pacienta se stejným problémem. Konzultovala jsem to s ORL lékařem, který pacientovi nasadil kapky do nosu s kortikoidy (na předpis), pacienta objednáme na CT dutin (dle domluvy se možná bude zvažovat i operační výkon - vyčištění dutin), aby se přišlo na to, kde je problém. Prozatím doporučuji koupit si rhinokonvičku (v lékárně asi kolen 150 Kč), vypadá to směšně, ale když si podle návodu budete proplachovat nos vincentkou nebo slanou vodou, mělo by to pomoct, problém to ale nejspíš řešit nebude. Také je možné předepsat lék Clarinase, je to kombinace léku proti alergii a léku na uvolnění nosu. Přeji hodně štěstí, případně se ještě zkuste domluvit s pediatrem.. Ten Vás pozná nejlépe.
MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
A ještě doplním co se týče průjmu,ano, je nejspíš po antibiotikách, doporučuji laktobacily - probiotika - koupíte v lékárně, jsou různé druhy, levnější varianta je Nutrolin B nebo Hylak sirup.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
25. 9. 2014 22:13:35
Sinusitida mívá dobu léčení delší, není mi zřejmé, jestli lékařka po skončení léčby atb nechala provést rtg dutin. Vyšší teplota 38,3 dle mého názoru s dutinami nesouvisela, mohla to být nějaká střevní viróza, která pominula a nyní máte jen zvýšenou teplotu od dutin. Potíže s dutinami samozřejmě vadí na soustředění se. Doporučil bych jít na ORL, jaký tam budou mít názor na léčbu a jak to s dutinami je. Pokud není dostatečná léčba antibiotiky, tak i dnes se provádí punkce, tj. vypustí se hnis a dutiny propláchnou. Nebo předepíšou jakési vatové tampony do nosu, které se napouští léčivým roztokem. Rakovinu ani nádor na mozku mít nebudete, ty teploty a dlaší potíže (neschopnost se soustředit a snad i bolesti hlavy) jsou od těch dutin. Myslím taky, že pokud máte teplotu vyšší než 37 st., berete antibiotika, tak byste měla po dobu léčbu ležet a nechodit do školy. Pak se léčba jen táhne. Při nemocných dutinách může působit úlevu též namáčet ruce a předlokží to dosti teplé vody. Jinak bych zkusil jiného neurologa, nebo se obrátil na nemocnici. Vyšetření až v březnu, tedy za půl roku, to mi přijde příliš dlouho.
Cocopinc
27. 9. 2014 23:38:03
Ten prujem muze byt z tech atb. Ja mam pri lecbe atb vzdycky prujem. pomaha hylak nebo i obycejne kysane mleccne vyrobky. Jinak ten popis bolesti hlavy a ten divny pocit a rozmazane videni se tvaril trochu jako migrena - proto asi ten navrh na neuro. Ale jestli je tam problem s dutinami, urcite to dela hodne neplechy. Usi s tim hodne souvisi, v hlave je to vsechno propojeny. Taky bych doporucovala kvalitni ORL.