55610  26. 9. 2014 11:16:47 - Angel1992

Pocení, návaly horky..

Dobrý den,
trápí mě problém s nadměrným pocením a návaly horka. Při běžných aktivitách, kdy se lidé potí (sport, sauna,..) tak ze mně tečou doslova proudy potu. Tento problém jsem měl už jako dítě, kdy jsme byl vždy úplně propocený v tělocviku.. ale tohle mi zas až tak nevadí, že se potím víc něž ostatní, při aktivitách kdy se potí každý. Problém je, že se potím i třeba při chůzi, nebo běžných činnostech, kdy se ostatní nepotí. Když jdu třeba do schodů, nebo že bych se třeba rozběhl za autobusem, to bych byl úplně mokrý. Potí se mi celé tělo a taky hlava, především v zimě je to problém, protože se snadno nachladím. Často se potím a je mi při tom chladno, třeba když jdu do kopce v zimě..je to hrozně nepříjemné. (Chtěl bych podotknout, že nejsem obézní a sportuji) Jak už jsem se zmínil, jsem kvůli tomuto hlavně v zimním období často nachlazený, i když se snažím pořád převlékat a udržovat v teple. Další problém mám s přechodem z venku do budovy, téměř vždy to odnesu tím, že mě polije vedro a trvá 5-10 minut, než se s tím srovnám a je mi líp. (Už když jsme byl mladší chodil jsem na imunologii a alergologii, s tím že vyšetření štítné žlázy a podobné možnosti mám za sebou..) Při jídle se také potím..
Druhá část problému je možná spojena s psychikou, ale úvodem bych chtěl říct, že se lidí nebojím, naopak.. nemám problém se jít někam zeptat, něco vyřídit-dokonce mě tyto "nové situace" i baví. Ale zase.. skoro pokaždé, když se vystavím takovéto situaci, tak se potím. Nepřipadal bych si nervozní, ale tím že mám úplně slitý obličej potem, tak je mi trapně a tím se to pak ještě zhorší-tak to funguje pokaždé. Chodím na vysokou, kde se těmto "situacím" vystavuji denně, je to hrozně nepříjemné..měl jsem i práci, založenou na kontaktu s lidmi, bavilo mě to, ale tohle trapné pocení mi bylo dost nepříjemné. Když bych to shrnul, potím se při každé fyzické aktivitě-bez ohledu na teplotu. Potím se v noci (běžně se převleču) i při jídle. Mám návaly vedra při přechodu do budovy, při kontaktu s ostatním nemluvě o tom pokud jsem opravdu ve stresu. Tím, že se potím je mi trapně a jen se to pak zhorší. V první řadě je to hodně nepříjemné a ve druhé se snadno nachladím. Takže by bych rád za jakoukoliv radu :) Děkuji a přeji krásný den.

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, chápu, že Váš problém je velmi nepříjemný. Napadá mi porucha termoregulace. Příčin poruchy je celé spektrum, je nutné důkladné vyšetření praktickým lékařem - vyloučit zánět (chronický) a endokrinologem. Zčásti je i pocení ovlivněno geneticky. Léčebných metod je také dost, ale záleží na příčině. Zkuste ještě Váš stav probrat s praktikem a zaměřit se na vyšetření:
krevní obraz, zánětlivé parametry, jaterní testy,renální funkce, iontogram včetna hladiny vápníku a fosforu, glykemie, ELFO bílkovin,vyšetření moče a močového sedimentu, rentgen srdce a plic, EKG, případně sono břicha, také případně zubní vyšetření, ORL vyšetření k vyloučení ložiska infekce v oblasti nosních dutin, mandlí. Scházet by nemělo endokrinologické vyšetření: štítné žlázy vyšetřením fT4, TSH a protilátek proti štítné žláze, vitamin D, parathormon, Ca, P, testerosteron. Je-li podezření na poruchu funkce nadledvin, je vhodné doplnit volné plazmatické metanefriny (feochromocytom), hydroxyindoloctovou kyselinu , chromogranin A nebo neuron specifickou enolázu.
Na druhé straně, když se vyloučí všechny příčiny a na nic se nepřijde, pravděpodobně půjde přece jenom buď o psychický problém nebo o tu genetiku. V tom případě doporučiji psychoterapii a klidně čínskou medicínu.

Komentáře uživatelů ...