55626  27. 9. 2014 11:01:31 - normita12

Kolonoskopie

Dobrý den,
mám časté bolesti břicha, průjem a z výtěrů nebylo zjistěno nic. Jsem odkázána na vyšetření kolonoskopie. Hrozně se bojím, mám zvýšení práh bolesti anavíc při své výšce 178 cm vážím 52 kilo. Nezvládla bych to. Chci se zeptat zda tu není někde v Brně nějaká klinika, kde by to dělali v úplné narkoze. Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, kolonoskopie může být provedena v celkové narkóze, ale i v analgosedaci (za použití "oblbujících" léků, kdy dané vyšetření prospíte a nic si z něj nepamatujete). Analgosedace je rozhodně šetrnější než celková narkóza a má mnohem méně rizik vzniku komplikací, proto bych doporučovala spíše tuto metodu.
Některá pracoviště provádí kolonoskopii bez sedace, některé si nechávají za to připlatit (většinou kolem 500,-). Je potřeba se na daném pracovišti zeptat.

Komentáře uživatelů ...

Bader
28. 9. 2014 7:19:33
Kolonoskopiu na požiadanie pacienta je možné urobiť i v celkovej narkóze. Ale tá je pre vás pri takomto vyšetrení viac "ohrozujúca". Má viac nepriaznivých dopadov. Skúste prekonať obavy. Na týchto pracoviskách sa bežne stretávajú s pacientmi podobnými ako vy. Pretože chcú aby vyšetrenie prebehlo bez problémov a malo správne výsledky verte, že spravia všetko pre to. Sú citlivý, poznajú celú procedúru a na upokojenie i proti bolesti dostanete i vhodné medikamenty. Na vyšetrenie nechoďte sama. Je dôležité, aby po vyšetrení vás mal kto odprevadiť práve z dôvodu použitých liekov. Chápem, že sa bojíte , to každý, ale toto vyšetrenie je dôležité pre určenie vašej ďalšej liečby.