55695  1. 10. 2014 12:54:46 - nikol278

Motání a bolest hlavy

Dobrý den,
Léčím se se zánětem dutin už přes měsíc, kdy moje obvodní lékařka mi řekla, že už žádný zánět nemám a vypadám zdravě, takže to přestala řešit. Protože mi nebylo dobře, nedalo mi to a zašla jsem na ORL, kde mě lékařka vyšetřila nosní optikou nebo jak se tomu říká (baterka). Dnes mi obvodní doktorka volala a říkala že kontrolní rtg dutin a boční lebky (dělali ho ale jen z pravé strany) byl v pořádku a žádný zánět tam již není. Naopak na ORL (byla jsem tam v pondělí) mi lékařka řekla, že tam mám velký otok a velmi prokrvavenou sliznici tak mi nasadila kortikoidové kapky, erdomed a clarinase. Chtěla mi dát silná antibiotika, ale jelikož mi obvodní lékařka dala už dvoje a nejspíš k ničemu, bála se abych si na ně nevytvořila rezistenci, proto se rozhodla zkusit tuto léčbu. Prášky beru již druhý den, průchodnost nosu se zlepšila určitě, ale co se zhoršilo je bolest hlavy hlavně tedy v levé části a to dost intenzivní. Motá se mi hlava, vidím rozmazaně (vyšetření očního pozadí bylo ale v pořádku), hučí mi v uších nebo ho mám zalehlé (většinou jen to levé), mám ledové končetiny, které mě občas brní, jsem strašně unavená a připadám si jako kdybych měla každou chvíli umřít. Nevím čím to je jestli pseudoefedrinem v lécích nebo nějakým problémem v hlavě - strašně se bojím rakoviny, nádoru a podobně, ale už si nevím rady. Také mě bolí záda a krční páteř, takže to by také mohlo být z toho. Zítra jsem objednaná na neurologii, ale o nevím jestli do té doby vydržím. Mám strach, že mi nic nezjistí a bude mi špatně dál a ještě větší strach z toho, že mi něco najdou. Chci se zeptat na Váš názor, je mi 17 let a na takové problémy v tomhle věku je podle mě brzo. Je mi tak špatně, že bych nejradši umřela. Nepřeji si nic jiného, než aby mi bylo jako dřív. Předem Vám děkuji za odpověď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, rakoviny se rozhodně bát nemusíte. Záněty dutin jsou opravdu bolestivé záležitosti, pokud nezabere konzervativní léčba (to, co vám nasadili na ORl, + ev. antibiotika), je potřeba provést drenáž dutiny, ale to si rozhodují ORL lékaři sami. Co se týká ostatních příznaků (chladné končetiny, únava), jde o příznaky vzniklé z probíhající infekce. Předpokládám, že máte naplánovanou kontrolu na ORl, vše bych řešila jejich cestou, ti vám nyní nasadili léčbu. Pokud objednaná na kontrolu nejste, objednejte se a popište pokračující obtíže.
Jinak na rentgenu z pravé strany bude vidět i levá dutina (stejně jako když se rentgenuje boční snímek hrudníku, dělá se taky jen jedna strana).

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
4. 10. 2014 16:31:35
Doporučil bych změnit obvodního pediatra. Nemusí vše sama zjistit, ale měla přeposlat ke specialistům. ORL lékaři léči v rámci své specializace, kdežto všeobecný praktický lékař by měl sledovat všechny potíže pacienta. Na nemocné dutiny zabírá více antibiotik, nebránil bych se léčbě, i kdž tu některá antibiotika byla. Pokud nezaberou, tak se zkusí další. Dle mého názoru při léčbě dutin antibiotiky by měl pacient ležet doma na neschopence. Ledové končetiny, únava či bolesti hlavy souvisí s infekcí v těle, předpokládám též mírně zvýšenou teplotu, která nemusí být celodenní. Rakoviny bych se neobával. Bolest zad a krční páteře od zánětu v dutinách nejspíš nebude, může působit i potíže jako motání hlavy. Zde více řeknou na neurologii. Patrně něco zjistí, ale neobávál bych seá vážné diagnozy (např. nádoru). A opravdu bych zvážil, jestli nevyměnit ošetřujícího dorostového lékaře. Lékař má být schopen zjistit diagnozu, není-li si jist, tak přeposlat ke specialistům. Pokud místo toho nedůvěřuje pacientovi, myslí si, že si pacient vymýšlí, viděl bych jako důvod ke změně. Já třeba potřebuji svým lékařům důvěřovat.