55697  1. 10. 2014 17:27:16 - Rychmandle

Rh faktor

Dobrý den,
protože jsou u mě jisté nejasnosti s určením Rh faktoru, zajímalo by mě, jak by podaný anti D účinkoval na člověka s pozitivním Rh faktorem, zda by mu to nemohlo nějak uškodit. Děkuji.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, k podání anti D člověku s pozitivním Rh faktorem by nemělo nikdy dojít, protože by došlo k hemolýze (rozpadu červených krvinek). Stanovení Rh faktoru by ale problémem nemělo být (ještě jsem se s tím nikdy nesetkala).

Komentáře uživatelů ...

Rychmandle
6. 10. 2014 19:19:23
Dobrý den, Rh mi bylo určeno jako negativní,ale s poznámkou, že mi bylo zjištěno zeslabení či změna v expresi antigenu D a - že nesmím dostat injekci anti D imunoglobulinu. Proto mě zajímalo, zda by to eventuelně mohlo být nebezpečné. Děkuji za odpověď.
MUDr.Ciefova [Internista]
7. 10. 2014 10:11:35
Existují kvalitativní nebo kvantitativní zeslabení exprese AntigenuD. Vzhledem k tomu, že u vás nedoporučují podání séra, pak půjde o kvantitatvní zeslabení, kdy vaše krev si po styku s krví Rh+ protilátky netvoří. Naopak u kvalitativního si krev protilátky po styku s Rh+ krví tvoří, a tudíž aloimunizace je indikována. To, jak bude vaše krev reagovat, právě zjišťovali v laboratoři a na základě toho stanovili doporučení, kterým je potřeba se řídit.

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk