55717  3. 10. 2014 10:37:08 - mirkakr

Zväčšený semenník u 6 týždňového dieťatka

Dobrý deň,
včera sme boli v poradni a pri prehliadke lekárka zistila, že moje dieťatko má zväčšený pravý semenník. Boli sme hneď na USG u urológa. Diagnostikoval nám hydrocele testis 1. dx.(anechogénna tekutina) Mňa však zaskočili dve veci: nabralo to veľmi rýchli spád, vraj môžeme skončiť na operácii aj v priebehu týždňa. A veta pána doktora, že prečo sa mu to vytvorilo teraz a že aby to nemalo súvis z vážnejšou chorobou. (dúfam, že tým nemyslel rakovinu). Môže sa stať, že by bola diagnostikovaná rakovina aj u takýchto malých detičiek? Máme sa pozorovať a ak sa to nejako zmení máme okamžite prísť a inak na kontrólu k urológovi máme ď chápem, že ísť po týždni a potom sa rozhodne ako ďalej. Chcela by som vedieť aj váš názor, aj keď je to takto sprostretkovane. ďakujem

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Pokud jde o hydrokélu, je to v drtivé většině případů neškodná diagnóza, kdy se jedná o to, že u děťátka ještě přetrvává komunikace mezi břišní dutinou a obaly varlat. Ta se během několika měsíců uzavře a tekutina se vtřebá. Hydrokéla je většinou patrná hned po narození, ale také jsem zažila, že se projevila až nějakou dobu po narození. Pokud by se nevstřebala nebo byla tak veliká, že by tlačila na varle, tekutina se drobným zákrokem vypustí, ale k tomu dochází vzácně.
Nádor varlete se může vzácně vyskytnout i u kojenců, pokud je větší než 1mm, měl by být byl patrný na ultrazvuku.
Ještě obecná poznámky k varlatům - je to zranitelný orgán a cokoliv ohrožuje jeho životnost a vývoj se pokládá za akutní stav, proto je od lékaře vyžadováno, aby k těmto situacím přistupoval s plnou zodpovědností, by%t se napokon může jednat o banální diagnózu. Pro vás je důležitá informace, že kdykoliv v životě syna by se v těchto místech náhle vyskytl otok, zarudnutí, bolestivost nebo asymetrie mezi pravým a levým varletem, co nejdříve vyhledejte lékaře.
Ráda bych Vám i ostatním čtenářům poradila důležitou věc v komunikaci s lékařem - pokud Vás cokoliv znepokojuje nebo dokonce vyděsí, ihned se ptejte na podrobnosti. Lékař Vás určtě nechtěl strašit. Někdy je těžké sformulovat laikovi, o co se jedná, aby se lékař vyhnul příliš odbornému výkladu. Pan doktor to může myslet jinak, než to pacient pochopí. Je potřeba se ptát, dokud nebudete z ordinace odcházet s vědomín, že víte, co Vám nebo Vašemu dítěti je.

Komentáře uživatelů ...

mirkakr
3. 10. 2014 18:59:01
ďakujem za info

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí