55992  20. 10. 2014 10:34:57 - BerBa

Zvýšená únava

Dobrý den,
Jsem studentka VŠ a každý den chodím buď do školy, nebo do práce, nicméně se snažím mít alespoň jeden den v týdnu volný. Jedná se o to, že ikdyž spím třeba 7-8 hodin denně, jsem stále unavená, když se špatně vyspím, mám nutkání jít hned po poledni ze školy domů a spát, což se mi už párkrát stalo. Zkrátka mám pocit, že na to kolik mi je (20 let), mám příliš málo energie a začíná mi to velmi překážet, protože se i hůř soustředím na učení apod. Káva už mi také nijak zvlášť nepomáhá. Mám s takovým problémem obtěžovat lékaře, nebo se příliš pozoruji? Děkuji mockrát za odpověď,
Beranová B.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, může jít o únavový syndrom, je ale potřeba vyloučit organickou příčinu únavy (sníženou funkci štítné žlázy, anémii, prodělanou nebo probíhající infekci,..). Všeobecně na podzim se pocity únavy zhoršují, navíc se blíží posun času, situace bude ještě horší. Doporučuji navštívit praktického lékaře, aby provedl odběry krve, vyšetření moči, natočil EKG, každý normální praktický lékař by vám měl vyjít vstříc.

Komentáře uživatelů ...

Cocopinc
20. 10. 2014 13:05:48
Já mám podobný problém. Jsem uplně nepoužitelná. Ale léčím se na deprese a panickou poruchu a mám silná antidepresiva. Si myslím, že je to s tím spojené a doktor říkal, že mám únavový syndrom. Ale je to po nástupu do školy a do práce teď tak šílený, že s tím asi taky budu muset něco začít dělat... Já se zeptám na psychiatrii, ale jinak mě předtím obvoďák udělal krevní testy a zjistil, že jsem prodělala mononukleózu, o čemž jsem ani nevěděla, a že to může být i z toho.
Cocopinc
20. 10. 2014 13:11:50
Hele ještě se zamysli nad tím co jíš. Ono to někdy může být kvůli špatnému stravování. Vím, že když člověk začne zas chodit do školy, kor VŠ kde je rozvrh takový nepravidelný vzhledem k rytmu dne, tak to jídlo člověk začne dost odbývat a i míň pije... A to může k únavě hodně přispět. Nemluvě o tom, že je prostě podzim.