56046  23. 10. 2014 20:57:55 - danusia

Antibiotika a špatné JT

Dobrý večer,
mému příteli/59/-dosud bez jakýchkoli závažných zdravotních potíží- bylo předepsáno internistou, u kterého byl na předoperačním vyšetření antibiotikum Azitromycin Sandoz na onemocnění projevující se jen vysokou teplotou /nad 38 st./, mírnou bolestí hlavy a vysokou sedimentaci /28/ . Bylo mu doporučeno i používání Paralenu. Po dobrání Azitromycinu se v následujících 3 dnech teplota nadále zvyšovala /na 39,4 st./ Jeho obvodní lékařka mu odebrala krev na rozbor a nasadila Augumentin. Po požití 3 tablet tohoto antibiotika se můj přítel z telefonátu se svou obvodní lékařkou dozvěděl, že má velice špatné jaterní testy /bohužel tyto testy nemáme k dispozici, lékařka hovořila o číslech 6 a 9 , přitom mému příteli byly dělány jaterní testy asi 10 dnů před tím, protože měl jít na operaci s ramenem a výsledky byly v pořádku /tenkrát se hovořilo o 0,5 a pod..../.
Podle reakce lékařky to vypadá, že si moc neví rady. Nasadila Essentiale forte N...a víc nic. Prosím, poraďte, co dělat.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, ke zvýšení jaterních enzymů mohlo dojít z různých důvodů - jednak jako reakce na proběhlou horečnatou infekci nebo na podaná antibiotika (zejména azitromycin). Tyto hodnoty ale mohou být i projevem nemoci, která způsobila horečku - např. infekční mononukleózy. Provedla bych kompletní odběry krve včetně serologických testů (na hepatotropní viry). Současně bych s enebránila ultrazvukovému vyšetření jater. Nyní je na místě dodržování přísné diety (vyhýbání se tučnému jídlu, alkoholu), klidového režimu.

Komentáře uživatelů ...