56063  25. 10. 2014 9:36:25 - JayDee

Problém s předkožkou při užívání Cotrimoxazolu?

Dobrý den,
Mývám záněty močových cest, na což mi pan doktor předepsal antibiotikum Cotrimoxazol AL Forte. Užívám ho zhruba 3 dny a od doby co jsem začal, se mi začala natékat a jakoby se nad žaludem stahovat předkožka (párkrát to i dost svědělo a bylo zarudlé, ale na to jsem použil Framykoin). Dnes tam mám již jen malou dírku. Přečetl jsem si příbalový leták a v 1 kolonce u nežádoucích účinků stojí (pro jistotu přepíšu celý odstavec)- "Poruchy kůže a předkoží => časté - svědění / méně časté - alergické reakce jako vyrážky, erythema nodosum (okrskové zarudnutí kůže), purpura (okrskové zfialovění kůže), přecitlivělost kůže na světlo, vyrážky po působení světla na kůži / Vzácné - Olupování kůže / Velmi vzácné - otok, petechie (červené tečky na kůži), Henoch-Schönleinova purpura (zarudnutí kůže)". Takže si myslím, že je to způsobeno prívě tímto lékem, jaký je Váš názor? Případně cím to mohu léčit/dá se nějak urychlit návrat do původního stavu?
Předem děkuji za odpověď!

dr.urolog   dr.urolog [Urolog]
Dobrý den, pokud jste si jist vazbou na užívání léku a není možná jiná příčina, tak cotrimoxazol vysaďte a při kontrole to zkonzultujte s lékařem.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
25. 10. 2014 19:47:45
Nejde o antibiotikum v pravém slova smyslu, jde o tutéž substanci jako u léku Biseptol, liší se jen výrobce a značka, jinak stejné dvě účinné látky. Myslím, že tento lék (pod jednou z obchodních značek) jste již někdy měl, vzpomeňte si, jestli to mělo vedlejší účinky. Doporučil bych v léčbě pokračovat, ale v pondělí zavolejte lékaři a problém mu sdělte, co Vám řekne. Buď léčbu ponechá, nebo Vás pozve na návštěvu a předepíše něco jiného. Na záněty močových cest toho zabírá více. Pokud jsou potíže s předkožkou způsobeny lékem, tak by mělo po dobrání během pár dnů odeznít.
JayDee
26. 10. 2014 9:02:34
Včera jsem si již raději Cortimoxazol vůbec nevzal, jelikož předkožka už byla dost zatáhlá, přesto je to dnes o něco horší. Jak dlouho zhruba může trvat než se tělo od antibiotik očistí a efekt se zvrátí (samozřejmě pokud to tím je)? Teď piji 2x denně protizánětlivý bylinkový čaj a alespoň 2x denně pořádně pročistím prostor mezi žaludem a předkožkou (injekční stříkačkou, bez jehly samozřejmě, propláchnu... Zkoušel jsem i vatičku na špejli prostor projet od nečistot, ale nebylo tam nic než jen nepatrných pár teček bílé hmoty po infekci, téměř neviditelné). Ještě chci dodat, že žalud k předkožce není nikde ničím přilepen...
Jarda1
26. 10. 2014 20:36:40
Hladina obou složek léku je maximální do 4 hodin od užití tablety, pak klesá. Nicméně zbytkové hodnoty v séru jsou ještě několik dní. Je otázkou, z čeho vnikla ta reakce. Kožní alergické vyrážky ale jsou běžné. Myslím, že problém mohl vniknout i tím, že třeba máte předkožku užší a alergická reakce to pak jen zhoršila. Toto byste měl probrat se svým lékařem, ten by Vám neměl Biseptol už předepisovat. Bylo by vhodné, aby zkontrolovat předkožku až reakce na lék odezní. Jinak to, že pár dní nebudete přetahovat předkožku, tak to by zas takový problém nebyl.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot