56193  3. 11. 2014 22:28:42 - Jana.K

Problém s rozeznáním teploty, pocit chladu

Dobrý den,
obracím se na Vás s problémem své dcery (25 let). Často trpí pocitem chladu, i v letním počasí, zejména pokud teplota klesne pod cca 22 °C. Větší starost mi ale dělá problém, který u ní přetrvává z dětství - a to s rozeznáním teploty. Nevím zda to dovedu správně popsat, ale jedná se o to, že si "neuvědomí" že je jí teplo. I v jejím věku je stále potřeba jí říct, aby se vysvlékla bundu, rozepla se... Až když jí to někdo řekne, uvědomí si, že jí vlastně je teplo. Nižší teplotu, a to, že jí je zima si uvědomí, ale vyšší teplotu ne. U lékaře byla, krevní obraz má v naprostém pořádku, stejně tak i vyšetření štítné žlázy, hormonální. Můžete mi prosím říct, čím by to mohlo být? Předem moc děkuji. Jana.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, někteří lidé jsou prostě zimomřiví a mají raději teplo než zimu. Proto možní teplo tolik nevnímá, zatímco zimu ano. Pokud všechna vyšetření dopadla dobře, nenapadá mě jiný zdravotní důvod obtíží.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
4. 11. 2014 0:03:04
Obávám se, že lékaři Vám v tomto moc neporadí. Pokud není dcera nachlazená, nemá v těle zánět, zvýšenou teplotu, v pořádku krevní testy atd., tak je zdravá. Je známo, že někteří lidé jsou zimomřiví, mají rádi teplo, v chladnějším prostředí je jim zima. Lékař může vyloučit možná onemocnění. Pokud je dcera zdravá, bylo by vhodné, aby se trochu začla otužovat. Zbytečně se nenabalovat, nebýt v přetápěné místnosti, oblečení i teplotu v místnosti mít jen tolik, aby jí nebylo zima.